Filippa Clausén trivs med att vara egen företagare. ”Det är en livsstil”, säger hon. Här med hästen Hermes.

Filippa Clausén trivs med att vara egen företagare. ”Det är en livsstil”, säger hon. Här med hästen Hermes. Foto: Johan W Jönsson

Filippa trivs med att vara egen i hästbranschen

”Clausén showjumping” – försäljning, träning och utbildning av hästar

LEJEBY.

Sedan förra året driver Filippa Clausén från Mästocka eget företag i hästbranschen. I ”Clausén showjumping” tävlar, tränar, utbildar, rider och säljer Filippa hästar. – Jag har aldrig haft roligare på jobbet än nu och trivs väldigt bra med det jag gör, säger Filippa Clausén.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Hon hoppade av ridgymnasiet i Helsingborg som 17-åring när hon blev kvar på sin praktikplats hos välkända John Whitaker i England.

– Jag visste väl själv att jag inte tänkt komma tillbaka till skolan. Efter fyra veckor i England ringde rektorn och undrade var jag tog vägen. Då fick jag förklara att jag skulle stanna, säger Clausén och skrattar.

Det är inte vem som helst som får praktikplats hos Whitaker, och dessutom får stanna kvar.

– Jag har aldrig varit rädd för att ta kontakt och fråga. Sedan har jag alltid varit bra på att slita och jobba, säger Clausén.

Hon blev kvar i England i ett år innan det bar hemåt för arbeten i olika stall i Sverige.

– Jag var bland annat hos Rikard Tagesson i Skara. Han är en riktig hästhandlare med 30 års erfarenhet. Han åkte ut i Europa var tredje vecka för att handla med hästar. Det var hos honom jag fick smak för hästarna, stallarna och människorna internationellt.

Det gjorde att Clausén tog anställning på ett stall i Tyskland. Sista stunden innan hemflytten till Sverige spenderades på ett stall i Nederländerna.

– Totalt har jag drygt tre års internationell erfarenhet. Men efter tiden i Holland kände jag mig färdig med det. Nu har jag testat och jag längtade hem till familj och vänner, säger hon.

Hemma i Sverige visste Filippa vad hon ville.

– Jag hade kunnat ta ett beridarjobb i Sverige med en trygg anställning. Men förutsättningarna är inte desamma som ute i Europa. Vägen fram var att starta eget, säger Clausén.

Filippa Clausén startade sitt eget hästföretag när hon kom tillbaka till Sverige efter drygt tre år på stall ute i Europa.

Filippa Clausén startade sitt eget hästföretag när hon kom tillbaka till Sverige efter drygt tre år på stall ute i Europa. Foto: Johan W Jönsson

Hon startade upp i april ifjol. Företaget finns hos Hans och Maud Delling i Lejeby.

– Jag hyr stall. Det finns extraboxar, hagar, skrittmaskin och ridhus – allt som behövs. Hans och Maud är dessutom väldigt bra värdar. De är kunniga och har stenkoll på hästarna. Hans har ridit i hopplandslaget och Maud har ridit på hög nivå i dressyr och tävlar fortfarande, säger Filippa.

Som mest har Filippa haft 14 hästar att ta hand om.

– Det är lite mycket om man är ensam. Då blir det mycket jobb. Men det är ju lönsamt att ha många. Jag brukar ligga på åtta, nio stycken och det är mer lagom. På vintern är det lugnare.

– En stor del av företaget riktar sig mot försäljning. Men folk lämnar också in hästar för träning och utbildning. Att få kontakt och sätta problemhästar i ett system är en styrka hos mig. Då handlar det om att bygga en relation och få förtroende. Det är viktigt att hästen har respekt för dig och att du respekterar hästen.

Har den första tiden som egen i Sverige blivit som du tänkt?

– Ja, nu har jag mer ett riktigt liv. Åren innan kretsade uteslutande kring hästar. Jag ångrar ingenting och vill inte ha det ogjort. Men jag vill inte göra om samma resa igen. Det var jävligt tufft. Men jag hade aldrig kunnat göra detta utan den erfarenhet jag fått. Jag har aldrig haft roligare på jobbet än nu och trivs väldigt bra med det jag gör.

Clausén vill passa på medan hon kan.

– Jag har ledgångsreumatism och kan kanske inte jobba på det sätt som jag gör nu alltid. Men jag har fått smak på det här och kommer säkert att ha ett annat eget företag i framtiden om jag inte kan fortsätta så här.

Hästintresset fick hon med modersmjölken.

– Mamma har fött upp hästar och alltid haft hästar. Hon födde upp min första egna ponny.

På vilken nivå tävlar du med dina hästar?

– Just nu är det 1,30. Internationellt red jag upp till 1,45. Här hemma har jag börjat om och man kan inte räkna med att komma upp på den nivån direkt. Men jag hade ett par hästar som var uppe på 1,40 förra året.

– Jag lägger själv schemat för de hästar jag har inne och det blir tävling i princip varje helg.

Bland annat var hon på Falsterbo horseshow med en sexåring nyligen.

Clausén är sponsrad av Eclipse Biofarmab.

– När jag jobbade utomlands var jag deras unga ambassadör och när jag kom hem till Sverige blev jag deras sponsorryttare. Det betyder så jäkla mycket för mig. Hästarna får tillgång till det bästa för allt, avslutar Filippa Clausén.

Lite om Filippa Clausén

Ålder: 26 år

Från: Mästocka

Bor: I Laholm

Familj: sambon Robin Palm

Aktuell: Med egna företaget ”Clausén showjumping”

Publicerad 10 August 2019 00:00