Bildspelet om Kirke Ralphs (1952-2013) konst flyttas till ett senare datum.

Bildspelet om Kirke Ralphs (1952-2013) konst flyttas till ett senare datum. Arkivbild

Bildspelet om Kirkes konst framflyttat

Målningar som vanligtvis inte syns på gator och torg

LAHOLM.

På tisdag skulle Kirke Ralphs konst visats upp som bildspel på rådhusväggen i Laholm. Visningen är dock skjuten på framtiden, av logiska skäl. Det är helt enkelt för ljust på kvällarna fortfarande.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi skulle börjat klockan 19 men av förklarliga skäl går det inte. I samråd med Nils Danred tog vi beslutet att flytta fram visningen, säger Daniel Sanjay, som tillsammans med sin hustru Catharina och föreningen Gamla Laholm står bakom eventet.

Ni kunde inte bara tagit det senare på kvällen?

– Då hade det blivit vid 21-, 22-tiden och med hänsyn till målgruppen tycker vi att det är för sent. Men tanken är inte att ställa in utan att köra längre fram.

Något nytt datum är inte spikat än.

– Om några veckor kommer vi nog kunna köra klockan 19, säger Sanjay och ber om att få återkomma.

I bildspelet kommer tittarna få möta Kirke Ralphs konst i hem och på företag.

– Den offentliga konsten är bara en liten procent av det som Kirke producerade. Man kommer få se målningar i privatpersoners hem och på företag i Laholm, Ängelholm och Helsingborg. Det blir personligt med berättelser om konsten.

Presentationen bygger på de intervjuer och möten som makarna Sanjay gjorde i samband med att de skrev boken ”Penseldrag”.

– Kirkes barn har varit väldigt behjälpliga och har försett oss med pärmar med bilder som vi scannat in och visar i bildspelet.

Bildspelet kommer projiceras på en av Rådhusets kortsidor (den som vätter mot bokhandeln).

Konstvandringarna med Daniel och Catharina Sanjay har ägt rum för nionde året i rad.

Konstvandringarna med Daniel och Catharina Sanjay har ägt rum för nionde året i rad. Arkivbild

Daniel och Katharina har i år haft konstvandringar i Kirke Ralphs fotspår för nionde året i rad.

– Vandringarna avhandlar de offentliga målningarna av Kirke. Flera av dem lurar ögat. Vi blandar konst med historia och det brukar bli många skratt. Anekdoterna fylls på av våra medvandrare efter hand. Längden på vandringarna varierar från en timme till en och en halv beroende på diskussion och frågor.

– Det har varit 15-20 personer per gång i år. På den sista vandringen var det något färre. Men antalet spelar ingen roll för oss, även om det är kul med så många som möjligt. Gruppen som var lite mindre var väldigt engagerad och kunnig. Det blev flera spännande samtal, säger Sanjay.

Är ni oroliga över att Kirkes konst försvinner?

– Oroliga är vi inte. Tiden har sin gång. Fasader målas om och slits. Kirke använde inte alltid utomhusfärg när han målade. Det är mycket förändring i Laholm nu och det är målningar som har målats över. De som kommer och är med på vandringarna blir ibland besvikna när de upptäcker att en målning försvunnit. Men vi är ödmjuka och inser att inte alla kan ha samma intresse för det här som vi.

Tycker du att målningarna som är kvar ska restaureras eller åtminstone snyggas till?

– Det är klart att det finns ett önskemål från vår sida att Kirkes konst bevaras. Han var ingen Stig Blomberg (Hästbrunnen, Staffan Stalledräng, De badande barnen och Riddarspelets [med flera] skapare) men för laholmarna och många turister har hans konst betytt väldigt mycket, avslutar Daniel Sanjay.

Publicerad 09 August 2019 00:00