Sofie Babic var på en kort visit hemma i Sverige. Nu är hon tillbaka i USA och jobbar. Till hösten gör hon sitt sista år på college innan proffsliv inom golfen väntar.

Sofie Babic var på en kort visit hemma i Sverige. Nu är hon tillbaka i USA och jobbar. Till hösten gör hon sitt sista år på college innan proffsliv inom golfen väntar. Foto: Johan W Jönsson

Erfarenheterna och att mäta sig mot de bästa utvecklar Babic

Kort visit i Sverige

LAHOLM.

Det blev bara en kort sommarvistelse i Sverige för collegestuderande golfspelande Sofie Babic från Laholm innan hon åkte tillbaka till USA för att sommarjobba. – Detta är mitt sista sommarlov. Jag känner att jag vill ha lite arbetslivserfarenhet innan jag blir proffs, säger hon.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

22-åriga Sofie Babic har gjort tre år vid California State University, Sacramento. Efter sommaren gör hon sitt sista år och sedan väntar en proffskarriär inom golfen.

– Det har varit mycket plugg och mycket golf. Nu tyckte jag att det var ett bra tillfälle att få arbetslivserfarenhet inom det område jag pluggar, säger Babic.

Hon pluggar business finance och sommarjobbar inom kommersiella fastigheter.

– Jag vill jobba lite innan jag blir proffs och detta lockade mig. Jag kommer att vara med dem som säljer fastigheter och vara med på olika events.

– Jag kan jobba inom finans eller sälj och företaget jag ska vara hos kan arrangera så att jag får göra det jag är mest intresserad av, fortsätter Babic.

På golfbanorna har Sofie haft ett bra år.

– Det har varit bättre startfält och vi har mött bättre motstånd i år. Vi vann vårt conference championship och fick möta de bästa tjejerna.

– Vi har mött toppskolorna och det har varit kul att mäta sig mot de bästa och känna att man står sig bra mot dem som är högst rankade.

Dagarna i USA är fullspäckade.

– På morgonen är det fys, sedan skola, golfträning och på kvällen är det plugg. Dessutom är det mycket resande för att tävla.

– Jag tycker att det är kul men det blir svårare och svårare att missa föreläsningarna. Det är okej att missa men man får ta igen själv. Jag är motiverad att göra bra ifrån mig i skolan och det går bra.

Det är viktigt att man sköter skolan.

– Har man inte ett visst snittbetyg och läser ett visst antal kurser så får man inte spela.

– Akademiskt är vi det bästa laget i skolan och vi är måna om att hålla uppe det ryktet.

– De som sponsrar och donerar pengar till skolan gillar så klart att eleverna är duktiga och engagerade.

Känner du att du utvecklats som golfare?

– Jag blir absolut bättre. Man får spela i så många tidszoner, väder och klimat, på olika underlag med olika grässorter samt mot olika motstånd. Jag känner att jag utvecklas hela tiden.

– Nya utmaningar och nya erfarenheter gör en bättre.

Något speciellt du blivit bättre på?

– Jag tycker att hela mitt spel har blivit bättre. Jag har lärt mig mer än någonsin i år. Att det samtidigt blivit tuffare i skolan med svårare kurser har gjort att jag utvecklats mycket rent mentalt.

Babic var hemma i Sverige i tre veckor.

– Det har varit skönt att träffa familj och vänner i sin hemmamiljö. Laholm kommer alltid att vara hemma för mig.

– Känslan när jag är hemma är: ”gud vad mycket tid jag har”. Jag tycker att det är kul att spela golf med mina kompisar. Det är inte alls påfrestande utan bara avkopplande när det inte är så tävlingsinriktat.

Längtar du tillbaka till USA?

– Jag längtar tillbaka till golfen och värmen där. Jag har ändå bott i USA i tre år nu och jag har mitt andra hem där.

– Samtidigt är det alltid jobbigt att åka tillbaka också – att lämna familj och kompisar.

Kommer du flytta hem när du är färdig med studierna?

– Jag tror inte att jag kommer flytta hem direkt. Jag vill åka hem och bli proffs och spela Swedish golftour. Men hösten 2020 tänkte jag försöka kvala in till förtouren till LPGA – Symmetra Tour. Det är i varje fall tanken just nu.

– Jag har hela tiden haft koll på vad jag vill. Att jag ville gå gymnasiet på Aspero och att jag ville till college i USA. Nu får jag lite mer se vad som händer och vad jag vill göra – hur jag trivs med jobbet och så, avslutar Sofie Babic.

Publicerad 06 August 2019 10:17