Jyrki Välimäki berättar att Laholms GK vill arrangera SM i footgolf 2020.

Jyrki Välimäki berättar att Laholms GK vill arrangera SM i footgolf 2020. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms GK kan få arrangera SM i footgolf 2020

Toppspelarna lyriska över banan – som kan utökas från 12 till 18 hål

VÅXTORP.

Den helt nyanlagda footgolf-banan på Laholms golfklubb har fått väldigt fina vitsord. Så fina att klubben nu är högaktuell som en av kandidaterna att få arrangera nästa års SM. Skulle klubben tilldelas mästerskapet tänker klubben utöka banan från 12 till 18 hål.

Av
Rickard Gustafsson

Våxtorp och Laholms GK kan bli arrangör av nästa års SM i footgolf. Det är i så fall snabbt marscherat efter att klubben så sent som i slutet av maj invigde sin nya footgolfbana.

Bara veckan efter invigningen, den 2 juni, arrangerade Laholms GK kvaltävlingar till årets SM som avgjordes under SM-veckan i Malmö.

Vi fick väldigt positiv respons på banan. Flera spelare berättade att det var den bästa bana de spelat i Sverige och de var mycket nöjda med arrangemanget, säger klubbchefen Jyrki Välimäki.

I samband med kvaltävlingarna ventilerades, från spelarhåll, också önskemål om att Laholms GK borde få arrangera SM. Hedrande betyg och Välimäki berättar att samtal förts med Svenska Golfförbundet (SGF) där footgolfen ingår.

– Vi har planer på att söka SM och vi tycker att vi har goda förutsättningar att få arrangera tävlingen. Vi har fört diskussioner med SGF och de är positiva, men ingenting är ännu klart.

John Lindberg, ansvarig för footgolf på Svenska Golfförbundet, tycker att Laholm är ett högintressant namn som SM-arrangör. Förbundet aviserar att inspektera banan innan beslut tas i höst.

– De har goda förutsättningar att få mästerskapet. Vi har inte gått ut och bett om ansökningar men det är såklart en fördel när en klubb visar ett brinnande intresse att få arrangera, säger John Lindberg och berättar att en ytterligare en klubb anmält sitt intresse.

Footgolfbanan består i dag av 12 hål. Men om Laholms GK får SM nästa år tänker klubben att bygga ut banan till 18 hål.

Footgolfbanan består i dag av 12 hål. Men om Laholms GK får SM nästa år tänker klubben att bygga ut banan till 18 hål. Foto: Rickard Gustafsson

Välimäki säger att det i slutändan krävs ett lokalt styrelsebeslut men att han inte ser några hinder eller nackdelar med ett arrangörskap.

– Får vi mästerskapet tänker vi utöka banan från 12 till 18 hål.

Utrymme för en utökning finns, menar klubbchefen, och poängterar att expansionen inte heller skulle medföra några större kostnader.

– Vi kommer att flytta om hålen lite så att det blir en lite annorlunda bansträckning. Några hål kommer att bli lite kortare, men vi tror att det bara gör banan bättre, säger Jyrki Välimäki.

Publicerad 19 July 2019 00:00