Bo-Göran Karén har en dryg 50-årig historia som ägare till ”Stallet”. Från tiden som lantbrukare med grisar och ungdjur till perioden då stället byggdes om till en nöjesmetropol med nattklubb och restaurang.

Bo-Göran Karén har en dryg 50-årig historia som ägare till ”Stallet”. Från tiden som lantbrukare med grisar och ungdjur till perioden då stället byggdes om till en nöjesmetropol med nattklubb och restaurang. Foto: Rickard Gustafsson

Karén vill att ”Stallet” K-märks

Kämpar vidare för anrika nöjesstället

MELLBYSTRAND.

Fastigheten där den anrika restaurangen Stallet ligger ska rivas och bereda plats för bostäder. ”Sorgligt” tycker den tidigare ägaren och mellbystrandsbon Bo-Göran Karén som vill att fastigheten ska K-märkas och att den ska få fortsätta att vara en mötesplats för lokala ortsbor och turister.

Av
Rickard Gustafsson

Bo-Göran Karén verkade i över 50 års tid på fastigheten innan han 2009 sålde fastigheten till Håkan Danfors där bland annat hans egen mäklarverksamhet och restaurang Stallet inryms.

Tidigare i våras blev det klart att Danfors sålt fastigheten till halmstadföretaget Wictor Property som i sin tur vill riva hela rasket och bygga lägenheter.

När beskedet nådde Bo-Göran Karén togs det emot med sorg i hjärtat. 1957, som 15-åring, tog han över gården, som byggdes på 1840-talet, efter sin bortgångne far och drev familjens lantbruk med grisar och ungdjur.

1966 sadlade han om ordentligt och 1967 gav Karén sig in i nöjesindustrin genom att omvandla det tidigare grisstallet till pub och restaurang med enklare rätter. Namnvalet var så klart givet – ”Stallet”.

– Det var ju det vi alltid kallat det, men visste du om att jag var först i Sverige, eller ja en av de första, med att servera fatöl? Det var bara 18-litersfat på den tiden så man fick byta ofta, säger Bo-Göran Karén och skrattar åt minnet.

Året efter, 1968, expanderade verksamheten när ”El Establo” öppnades i grannlängan på gården. Ett diskotek och nattklubb som för många danslystna blev nöjesmetropolen nummer ett där man roade sig utmed västkusten.

Kommunen satsar på den norra delen men här i söder kommer det inte finnas någonting för folk att roa sig med, bara lägenheter och det är en jäkla tråkig utveckling.

– Det fanns inte mycket i Båstad och inte heller i Halmstad på den tiden. I tolv år drev jag och min fru Marie restaurangen och nattklubben.

1980 lämnade Karén nöjesbranschen och arrenderade ut stället, nattklubben upphörde, men restaurangen har överlevt fram till dags dato.

När LT möter upp Bo-Göran Karén visar han den unika exteriören och stensatta innergårdsplanen som han innerligt vill bevara. Han vill att stället ska K-märkas men inser att möjligheterna är små.

– Det gjordes en kulturutredning 2006–2009 men finns inte med i någon bevarandeplan, säger Bo-Göran och fortsätter:

– Det är många turister som går in och tittar här varje sommar och berättar att de aldrig sett något liknande. Boningshuset (tidigare El Establo) har äkta korsvirke. Det här är i mina ögon en kulturskatt som försvinner om det rivs, säger han.

Redan har en del av korsvirket och fönsterluckorna tagits bort och det gör Bo-Göran Karén, som byggt allt för egen hand, sorgsen.

– Kom vi åker hem till mig. Jag orkar inte vara här nere längre, säger han.

Karén har inget emot att det byggs bostäder i Mellbystrand, tvärtom, eftersom han själv vill bygga i omgivningen. Men han är orolig över utvecklingen i den södra delen av den gamla badorten.

– Kommunen satsar på den norra delen men här i söder kommer det inte finnas någonting för folk att roa sig med, bara lägenheter och det är en jäkla tråkig utveckling.

Karén sätter ändå sin förhoppning till att kommunen och Kulturmiljö Halland i slutändan tar fasta på fastighetens kulturella värde. Han berättar att han med lätthet skulle kunna få ihop en lista med 1 000 namn på personer som vill bevara fastigheten.

– Jag skulle bli mycket besviken om kommunen beviljar rivningstillstånd.

Publicerad 10 July 2019 00:00