Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson fyller 70 år.

Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson fyller 70 år. Foto: Johan W Jönsson

Inkluderande förenings ordförande jubilerar

Kaj Karlsson fyller 70 år

LAHOLM.

Kaj Karlsson har jobbat med vardagsdemokrati, inkludering och effektivisering i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. Nu fyller Laholms BTK Serves ordförande 70 år. – Jag är bra på lite av varje men är framförallt duktig på att se hur saker hänger ihop i ett större sammanhang, säger jubilaren.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Pingisen har funnits med i Kajs liv sedan han var liten.

– Jag började spela med kompisar. Vi tog tåget till Veinge och mötte dem i en källarlokal vid sågen. Det var stort!, skrattar Karlsson.

I tioårsåldern kom han med i BTK Serve där han spelade fram till han var 17.

– Sedan hade jag ett uppehåll på 25 år innan jag återupptog spelandet.

Kaj spelade alltså som junior och började sedan igen när han var veteran.

– Så kan man säga ja, skrattar Karlsson, som återupptog spelandet i den andra laholmsklubben Laholms BTK.

– Min grabb Stefan spelade där och Blom (Christer) var där. Så det var naturligt.

Därför var det kanske också naturligt att han som varit i båda föreningarna blev fusionens första ordförande när klubbarna slogs samman 2007.

Idag är vi en inkluderande förening för hela familjen.

Med en gång började han med värdegrundsarbetet i föreningen.

– Båda föreningarna hade sina bekymmer och det var win-win att gå ihop. Det var ett tungt arbete i början och jag är tacksam att Nisse (Billing) fanns med som vice ordförande.

– Annars vet jag inte om jag hoppat på. Med sin erfarenhet som konsulentutbildare blev han en ovärderlig kraft som kompletterade mig, säger Karlsson.

Man inledde arbetet med att göra vid hallen och övriga lokaler samtidigt som man såg till att hitta en ny loppisplats (den i Lilla Tjärby som man har än idag).

– Även om det varit tyngre perioder har det gått framåt mycket. Idag är vi en inkluderande förening för hela familjen. Vi är unika med ändå en vanlig klubb, säger Karlsson.

Det finns pensionärsaktiviteter, familjepingis och en bred ungdomsverksamhet.

– Vi utgår alltid ifrån individen och barnets egna förutsättningar. Vi låter barnen få lyckas med sina små mål. Då växer självförtroendet och vi fostrar bra människor.

– Vi kan erbjuda kanske Sveriges bästa träningsmiljö med vår hall och våra tränare. Det känns rätt kaxigt att kunna säga, säger Karlsson.

Som förening har man även under lång tid arbetat med människor i utanförskap.

– Vi gör ingen skillnad om det är svenskar eller invandrare. Därför tycker jag att inkludering låter bättre än integration. Det handlar om att få in dem som är utanför i samhället.

Till exempel lokaliserades de ungdomar som höll på med skadegörelse vid Servehallen. Kaj erbjöd dem att hjälpa till vid utbyggnaden av hallen.

– Två av tre blev kvar och var skitduktiga. De kände sig nyttiga och de fick ett värde. Den ena var helt otroligt. Han spikade lika bra med båda händerna och sökte sedan in på bygg på gymnasiet.

Kaj Karlsson

Kaj Karlsson Foto: Johan W Jönsson

Demokratiintresset väcktes på allvar när Kaj arbetade som biståndsarbetare i Nicaragua 1986-1987.

– Här i Sverige bryr man sig inte så mycket. Man tar allt för givet. När man kommer till en plats där människor gav sina liv för demokratin får man ett annat perspektiv och jag har brunnit för det sedan dess.

När Kaj kom hem från biståndsarbetet involverade han sig i en rad olika projekt där han arbetade med effektivisering.

– Jag har haft många projekt. Som transportledare på LBC effektiviserade jag arbetet både med lastbilar och grävmaskiner, ett gödselprojekt där vi transporterade mink- och hönsgödsel (som var extra rik på fosfor) härifrån till den då utarmade öst- och västgötaslätten, jag var med när biogasanläggningen gjordes och jag la om transportsträckorna för mjölkutkörningen på Wapnö gård.

– Jag kan prata hur länge som helst om det. Folk tror att jag är mer utbildad än vad jag är. Men sunt bondförnuft, nyfikenhet och att kunna lära av andra är minst lika viktigt. Jag kan lite om mycket och har varit duktig på att se helheten.

Att kunna se saker ur olika perspektiv är en annan styrka.

– Jag är uppväxt på åkeri och befann mig mellan min pappa som ägde åkeriet och chaufförerna. Jag fick bådas bild och insåg tidigt att båda parter i en konflikt kan ha rätt.

Det är något som smittat av sig på Kajs arbete med Laholms BTK Serve.

– Om någon har det kämpigt hemma, jobbigt i skolan, aldrig får lyckas och kanske dessutom har ont om pengar är det inte konstigt att man beter sig på ett visst sätt.

– Jag har aldrig varit rädd för att prata med ungdomarna eller deras föräldrar. Det gäller att ha en positiv ingång och inte trycka ner. Jag vill ju se en utveckling. Att be om hjälp med något brukar fungera.

Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson fyller 70 år. Foto: Johan W Jönsson

Lite om Kaj Karlsson

Bor: I Laholm

Från: Laholm

Familj: hustrun Britt, vuxna barnen Stefan, Marie och Jimmy

Aktuell: fyller 70 år 16 juli

Bonusfakta: Kaj har varit tillsammans med sin Britt länge. ”Hon var bara 17, 5 år när vi gifte oss. Vi fick söka dispens hos kungen. Ganska kaxigt!”, säger Kaj Karlsson och skrattar.

Publicerad 06 July 2019 00:00