Jonas och Vivianne Albjär på Ahlamossens hjorthägn öppnar viltgrill inne i hägnet.

Jonas och Vivianne Albjär på Ahlamossens hjorthägn öppnar viltgrill inne i hägnet. Foto: Johan W Jönsson

Ahlamossens hjorthägn öppnar viltgrill

Erbjuder rejäl mat och vacker miljö

AHLA.

Vivianne och Jonas Albjär på Ahlamossens vilthägn och gårdsbutik utökar verksamheten med viltgrill och café i sommar. Under fredagen har de premiär. – Det känns spännande och kul. Det är en helhetsupplevelse där man inte bara ska kunna njuta av maten utan även av naturen. Plötsligt kommer några hjortar och går förbi, säger Vivianne.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Sedan 2013 har paret haft ett slakteri och en viltbutik på gården i anslutning till vilthägnet. 2017 utökades verksamheten till ett viltslakteri som står under livsmedelsverkets kontrollenhet. Nu tas nästa steg.

– I början var detta en hobby för oss. Vi har hela tiden närt en dröm att öppna en grill men vi har inte haft tid. När vi varit fria från våra jobb på somrarna så har vi velat vara lediga, säger Vivianne.

– Men i höstas fick vi så mycket att göra att vi inte hann med att jobba med annat upp till och då såg vi den här möjligheten, säger Jonas.

Jonas och Vivianne ser fram emot premiären.

Jonas och Vivianne ser fram emot premiären. Foto: Johan W Jönsson

Grillen är inne i hjorthägnet. Vackert placerad på en öppen plats vid vattnet där man kan se hjortarna beta och ströva omkring.

– I tisdags (2/7) fick vi godkänt av miljö och hälsa. Samma kväll hade vi smygpremiär för ett sällskap som bokat.

Grillen kommer ha öppet torsdag till söndag klockan 11-17. Under fredagens premiär har man öppet 14–20.

– Vi har också planerat för tre viltaftnar som man får boka in sig för. Då blir det buffé, säger Vivianne.

Man kommer att ha en basmeny som är sig ungefär lik hela tiden.

– Men vi kommer ändra en del och ha lite säsongsbetonat. Det handlar en del om tillgång och efterfrågan också, säger Jonas.

Plötsligt kommer några hjortar och går förbi bara några meter bort från grillen.

Plötsligt kommer några hjortar och går förbi bara några meter bort från grillen. Foto: Johan W Jönsson

Just nu är det mycket vildsvinskött som gäller, både i butiken och i grillen.

– Det finns ett överflöd på griskött som bönder och jägare vill bli av med. Säsongen för jakt på gris är dessutom längre än den på annat vilt, säger Jonas.

– Vi har bearbetat våra kunder och säljer mycket vildsvinskött. Vi säljer bara bra vildsvinskött. Det är ett smakrikt kött med mogen smak, säger Vivianne.

– Dessutom är det ett superkött att lägga på grillen, fyller Jonas i.

Själva äter Albjärs i princip uteslutande sitt eget kött.

– Då vet vi att det är bra grejer. Det vi köper i affären är någon kyckling ibland och kanske någon falukorv, säger Vivianne.

Det kan bli någon trubadurkväll men det är inte säkert att det blir någon musik vid grillen.

– Detta är en stilla och lugn plats där man ska kunna njuta av tystnaden. Det är en underbar, skyddad och lite unik plats. Det har vi alltid tyckt. Vi har gift oss här och vi har haft namngivning för våra barn här, säger Vivianne.

Paret Albjär är förhoppningsfulla inför premiären.

– Det är många som är nyfikna och som vill komma och prova på. Vi har redan bokningar med sällskap som abonnerat allt. Många laholmare vet vilka vi är. Frågan är hur vi lockar hit turisterna, säger Jonas.

Plötsligt kommer några hjortar och går förbi bara tio meter bort.

– Desto mer vi varit här desto mer kommer hjortarna fram och rör sig naturligt här omkring. Grillplatsen är för våra gäster. Resten av hägnet är hjortarnas och det får man respektera som gäst, säger Jonas.

Under de första veckorna kommer det bland annat att serveras vildsvinsrygg med stekt nypotatis eller potatissallad, vildsvinsburgare med bröd och pommes, pulled pork på vildsvin i pitabröd och vildsvinskorv med bröd.

– Vi kommer också ha fika – våfflor, kladdkaka, glass och paj med något som säsongen har att erbjuda. Det ska vara enkla och bra grejer, säger Vivianne.

– Det ska vara genuin och rejäl mat. Inget konstlat. Potatis, lök och rotfrukter köper vi av bönder i närområdet. Då vet vi att vi får bra råvaror samtidigt som vi gynnar våra grannar, säger Jonas.

Viltgrillen har inte något tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker. Inte i år i alla fall.

– Egentligen är det inga konstigheter. Men vi har helt enkelt inte hunnit så det får bli till nästa år. Vi vet att folk gärna dricker en god öl eller ett gott glas vin till maten. Vi får sälja 3, 5:or och kommer ha god öl med lägre alkoholhalt. Vinet är svårare men vi kommer hitta lämpliga måltidsdrycker, säger Vivianne och Jonas.

Omgivningen med naturen, hjortarna och den goda maten på grillen lär vara tillräckligt berusande ändå.

Publicerad 05 July 2019 00:00