Skiss på Laholms BTK Serves nya klubbstuga. Klubben har dock inte fått bygglov än och utan bidrag blir det inget bygge.

Skiss på Laholms BTK Serves nya klubbstuga. Klubben har dock inte fått bygglov än och utan bidrag blir det inget bygge. Foto: Karin Petterssons Arkitektsbyrå AB

Laholms BTK Serve vill utveckla sitt samhällsansvar med stor satsning

Vill skapa unik mötesplats med ny klubbstuga

LAHOLM.

Laholms BTK Serves klubbstuga är gammal. Nu vill klubben göra en jättesatsning med en ut- och tillbyggnad. Detta för att kunna ta hand om fler personer i utanförskap och ta ett ännu större samhällsansvar. Ut- och tillbyggnaden kommer kosta flera miljoner. – Det här året blir väldigt avgörande för oss som förening, säger Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

När klubbstugan besiktigades för en tid sedan upptäcktes mögel i golvet.

– Det kom som ett slag för oss. Samtidigt var det inte oväntat. Det är gammalt, säger Karlsson.

Själva pingishallen är dock i utomordentligt gott skick. Serve med Kaj i spetsen väljer dock att göra något bra av situationen. Dels genom att sprida kunskap om sitt sätt att arbeta i föreningen och dels genom att försöka få till en byggnad som gör att klubben kan göra ännu mer.

– Det är en stor satsning för oss. Det är mycket pengar det handlar om men om man tittar på hur mycket utanförskapet i samhället kostar varje år så är det en spottstyver i sammanhanget, säger Karlsson.

Målsättningen är att få till en integrationshall och en mötesplats där man på dagtid ska kunna hjälpa människor i utanförskap. I bygget i anslutning till hallen ska ingå en lounge, terrass och café, bland annat.

– Vi skulle kunna knyta samman vår verksamhet med stadsparkens och erbjuda sällskap och andra besökare fika. På sikt skulle det också finnas förutsättningar att kunna starta ett fritids.

– Vi ska göra en plan för alla rum och vad vi kan göra. Vi kommer kunna samarbeta och samverka med flera föreningar, fortsätter Karlsson.

För att få pengar till satsningen kommer man söka medel ur arvsfonden samt EU-bidrag.

– När det kommer till beslut ska alla veta om det här. Blir det inga pengar har vi åtminstone spridit kunskapen. Då får vi börja lägga undan pengar för att göra en egen renovering.

– Vi kommer också i så fall att bli en helt vanlig förening igen. Då får kommunen ta över ansvaret för det här. Och jag lägger tiden på mig själv och min egen pingis istället, säger Karlsson.

Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson.

Laholms BTK Serves ordförande Kaj Karlsson. Foto: Johan W Jönsson

Någon ”vanlig” förening är Laholms BTK inte idag.

– Vår miljö är ganska unik. Kläder hänger i omklädningsrummen och mobiler ligger framme på laddning. Det är aldrig något som försvinner. Gemenskap och respekt mellan varandra skapar förutsättningar för tillit, säger Karlsson.

Ända sedan Karlsson tog över som ordförande har Laholms BTK Serve arbetat inkluderande. Idag är man en klubb för hela familjen. Det finns aktiviteter både för barn, ungdomar, vuxna och pensionärer.

– Vi har i flera år träffat grupper av nyanlända och berättat om klubben och hur ideella föreningar fungerar. Vi har också pratat om hur det svenska samhället fungerar, varför man behöver lära sig svenska, behöver arbeta, hur man lättast kommer in i samhället och vad de kan tillföra samhället, säger Karlsson och fortsätter om ungdomsverksamheten:

– Vår unika pingisträning för barn och ungdomar bygger på värdegrund och individens lärande utifrån sin egen kapacitet. Klubben sätter individens välmående och intresse, framför själva pingisspelandet. Detta har redan givit bra resultat och nu har förbundet börjat att visa intresse. Vår huvudtränare Michaela (Karlsson) hjälper just nu förbundet att ta fram ett träningsprogram.

Serve-ordföranden nämner ytterligare ett projekt:

– Halvtidsresultatet har kommit för Region Halland/Laholms Kommuns projekt ”Friskvårdgrupp Laholm” för barn 5-18 år med Tina Jönsson som äger rum i vår hall. Det har fått fint omdöme och hjälper barn som i vanliga fall är svåra att nå och som är svåra att få iväg till skolan. Vi har använt oss av liknande pedagogik under flera år och har fått flera utmärkelser. Våra idéer och vårt sätt att arbeta är bekräftade flera gånger om, säger Karlsson.

– Utifrån våra samlade kunskaper finns jättestora möjligheter till utveckling. Det handlar inte enbart om lokala frågor, utan även nationella och internationella, avslutar Kaj Karlsson.

Publicerad 04 July 2019 00:00