När pendlingstrafiken mellan järnvägsstationen och Laholms centrum drar igång nästa år trafikeras linjen med en elbuss.

När pendlingstrafiken mellan järnvägsstationen och Laholms centrum drar igång nästa år trafikeras linjen med en elbuss. Arkivbild

Stationspendlande buss ska drivas på el

Hallandstrafiken tar kostnaden för efterlängtad busstur

LAHOLM. Fossilfritt är Hallandstrafikens framtida melodi. När pendeltrafiken mellan järnvägsstationen och Laholms centrum drar igång nästa sommar sker det med elbuss. Hallandstrafiken står för hela driftskostnaden, vilket välkomnas av Laholms kommun.

Av
Rickard Gustafsson

I åratal har medborgare och turister hamnat i tidsmässigt trångmål när man anlänt med tåg till järnvägsstationen i Laholm för vidare resa med buss in till Laholm.

Den tiden är relativt snart över då det i juni 2020 införs en stationspendel med 20-minuterstrafik mellan järnvägsstationen och busstationen i Laholm.

När pendeln drar igång sker det i Hallandstrafikens regi och i form av en elbuss. Den motprestation som förväntas av Laholms kommun är att ansvara för framdragning av strömförsörjning för laddningen av elbussen.

– Region Halland tar kostnaden på 150 000 kronor. Den kostnaden slapp vi och det är vi såklart glada för, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande.

100 000 kronor har avsatts för framdragningen av el vid bussdepån vid Sofieroleden.

– Det är förmodligen en ganska rejäl säkring som behövs, säger Erling Cronqvist.

Publicerad 26 June 2019 00:00