Genevad/Veinges tränare Kim Gustafsson.

Genevad/Veinges tränare Kim Gustafsson. Foto: Johan W Jönsson

Genevad/Veinge har vänt skutan

Poäng i två raka matcher efter tunga starten

VEINGE.

Genevad/Veinge IF har haft en tung start på säsongen i division 4. Det blev nio raka förluster innan första segern och första poängen överhuvudtaget trillade in i jumbomötet mot Bua. – Det finns jättemoral kvar i gänget, försäkrar tränare Kim Gustafsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

GIF/VIF hade en tuff vinter. Poängmaskinen Charlie Boson lämnade för Laholms FK och nyttige Zett Wyke valde sent under frimånaden att lämna för BK Walldia. En redan tunn trupp tunnades ut ytterligare.

Räddningen blev att P15-laget (födda 2003) flyttades upp i seniorerna. Dessutom fick man in en del yngre spelare från bland annat LFK. Under försäsongen fylldes ladorna på. Samuel Eyob kom som ny assisterande tränare.

Senare anslöt också kvalitetsspelare som Osman Abrahamsson Sey och Stefan Stojkovic. Dessutom bestämde sig William Åberg för att köra ett år till.

GIF/VIF räknade med en lite längre startsträcka då truppen spikades sent. Men inspirationen var högre än på länge och nu fanns kvalitet för att kunna hävda sig på ett bra sätt.

Ingen hade nog räknat med att det skulle ta nio omgångar innan GIF/VIF i den tionde matchen tog de första poängen för säsongen.

– I början tyckte vi att det var konstigt att vi inte fick några poäng med oss. Det övergick sedan i att vi började tycka synd om oss själva, säger Kim Gustafsson.

– Vi försökte träna bort det men man kommer liksom inte ifrån det när man åker på den ena snöpliga förlusten efter den andra. Det blir tungt och till slut så blir man sitt tabelläge, fortsätter Gustafsson.

En av de snöpliga förlusterna kom mot Leikin. GIF/VIF kvitterade sent. På mer eller mindre avspark avgjorde sedan Leikin matchen. Men det är långt ifrån det enda riktigt tunga nederlaget.

– Det är flera matcher där vi haft en väldig otur och förlorat på ett snöpligt sätt, säger Gustafsson och fortsätter:

– Vi har saknat folk på grund av skador, jobb och annat. Inte haft full träningsnärvaro och har fått pussla en del för att få ihop det. När man åker på smäll efter smäll får självförtroendet sig en törn.

Till matchen mot Bua saknade GIF/VIF ovanligt mycket folk.

– Vi hade med i princip allt tillgängligt. Men i den matchen kände alla att det var läge att ta chansen och visa upp sig. Det var många som klev fram.

Bua tog ledningen i första halvlek men GIF/VIF vände och vann efter mål av Dren Berisha och Stefan Stojkovic.

– Det var inga gamnackar för att vi hamnade i underläge. Vi körde på och lyckades, faktiskt med flyt, vinna matchen.

– Det var en svängig tillställning som kunde slutat 4-4. Men nu fick vi igen för all den otur vi haft tidigare under säsongen, säger Gustafsson.

I den senaste matchen mot Kvibille lyckades GIF/VIF knipa en poäng sedan Leo Gustafsson kvitterat KBK:s tidiga ledningsmål. Poängräddare blev också målvakten Ardian Sirbu som räddade en straff i slutet av matchen.

– Vi har haft bättre inställning än i de tidigare matcherna. Nu är alla beredda att lägga ner jobbet för varandra och det har fått effekt.

Trots den blytunga starten med nio raka förluster är det faktiskt bara sex poäng upp till Hyltebruk på säker mark. Målskillnaden (11-28) är inte heller usel om man jämför med övriga lag.

– Det har bara stuckit iväg lite i ett par matcher. I övrigt har det varit tajt. Att alla slår alla ger oss hopp. Den här serien kommer precis som ifjol att vara öppen länge. Med dålig utdelning borde vi ändå haft sju, åtta poäng till.

– Med god utdelning hade vi haft 15-17 poäng totalt och varit ett stabilt mittenlag nu. Men med handen på hjärtat hade vi inte varit värda det. Vi har inte jobbat tillräckligt hårt och har inte prioriterat fotbollen tillräckligt högt. Men där har det skett en förändring på senare tid.

Tack vare de yngre spelarna har GIF/VIF trots bortfall klarat att hålla uppe en bra kvantitet på träningarna.

– Utan pojklagsspelarna vet jag inte hur vi skulle fått ihop det. När vi haft som flest återbud har vi ändå varit upp emot 15 spelare i träning och B-laget fungerar tack vare dem.

– Jag vill också berömma våra lite äldre nyckelspelare. De har anpassat sig efter förutsättningarna varje vecka och är väldigt viktiga för oss, säger Kim Gustafsson.

I kommande match väntar hemmamöte med tabellfemman Kungsbacka och sedan trean Derome/Åskloster i sista matchen innan uppehållet. Efter detsamma väntar en förmodad sexpoängsmatch mot Hyltebruk.

Publicerad 25 June 2019 11:57