Det var trångt i raderna mellan stånden på Våxtorps marknad. Foto: Johan W Jönsson

Det var trångt i raderna mellan stånden på Våxtorps marknad. Foto: Johan W Jönsson Foto: Johan W Jönsson

Många kom för att se vad knallarna hade att erbjuda

Våxtorps marknad lockade fram solen igen

VÅXTORP. Det var perfekt marknadsväder när Våxtorps marknad ägde rum under fredagen. Det var trångt mellan marknadsknallarnas stånd där många fyndade bland karameller och gräddbullar.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Edvin Nilsson och Wiggo samt Wilja Westerholm började bli lite trötta efter två timmar på marknaden.

– De har åkt karusell, ätit karameller, köpt leksaksbilar, klistermärken och ”bammare” (minismällare som man slänger på marken). Nu ska vi gå och köpa ballonger innan vi åker hem. Det hör till, säger mormor Birgitta Bengtsson.

Wiggo och Wilja Westerholm, farfar Lars-Inge Johansson och Edvin Nilsson.

Wiggo och Wilja Westerholm, farfar Lars-Inge Johansson och Edvin Nilsson. Foto: Johan W Jönsson

Efter en gårdag med strålande sol och riktigt het sommarvärme och en natt med regn blev det ändå bra marknadsväder till slut. Det slutade droppa på förmiddagen och efter lunch pillade det upp mot 20 grader.

Det gjorde att många sökte sig till Våxtorp för att gå på marknad. Besökarna vimlade och minglade bland gräddbullar, brända mandlar, rökta korvar, karameller och T-shirts med vargmotiv.

Många valde att äta stekt sill med mos till middag. Eller varför inte en lammfärsburgare från Dönardalens delikatesser eller en tjock grillad med bröd från Per i Viken? Kön ringlade lång och knallarna svettades bakom grillarna.

En av de mer klassiska knallarna på Våxtorps marknad är Kais konfekt (efterträdare). Företaget bytte ägare i slutet av 2017 men allt är sig likt, även smakerna, och den gamla personalen är kvar.

– Inte ens karameller säljer sig själv helt och hållet. Man måste marknadsföra sig och traggla lite för att folk ska stanna upp, säger Kalle Ivarsson, känd som Kalle-karamell.

– Det viktigaste är att här är rent, snyggt och att det är bra grejor och egentillverkat, fortsätter han.

Kais konfekt har fyra stånd på Våxtorps marknad.

– Det är underbara människor som man lärt känna på alla marknader, säger Kalles kollega Carin Andersson, som minst sagt ser ut att trivas på jobbet.

Kalle-karamell lever upp till sitt smeknamn. Carina Andersson gillar extrajobbet som marknadsknalle.

Kalle-karamell lever upp till sitt smeknamn. Carina Andersson gillar extrajobbet som marknadsknalle. Foto: Johan W Jönsson

Publicerad 07 June 2019 15:09