Venke Hansen har byggt om och öppnat Laholms första hundhall i det som tidigare var hennes fars gamla verkstad. Hallen är 300 kvadratmeter stor och har en träningsyta på 220 kvadratmeter där hundägare kan träna sina jyckar året runt.

Venke Hansen har byggt om och öppnat Laholms första hundhall i det som tidigare var hennes fars gamla verkstad. Hallen är 300 kvadratmeter stor och har en träningsyta på 220 kvadratmeter där hundägare kan träna sina jyckar året runt. Foto: Rickard Gustafsson

Laholms första hundhall har öppnat i Mellby

Hovslagaren Venke Hansen har byggt om sin fars verkstad

MELLBY. Venke Hansen hade först tankar om att hyra ut sin fars gamla verkstad på Staffansgården i Mellby. Men efter ett samtal med en hundinstruktör bytte hon inriktning och har nu byggt Laholms första hundhall. En hall där såväl ensamma hundägare som grupper, instruktörer, klubbar och uppfödare kan träna sina hundar året runt.

Av
Rickard Gustafsson

När LT kommer på besök till Mellby Hundhall pågår träning för fullt då Systrarna Moa Torgersson och Lorraine Clementson från Helsingborg respektive Hjärnarp drillar sina hundar ”Dynamite Harry” och ”Clip”.

– Det är första gången jag är här för jag missade tyvärr invigningen, men det känns som att det här kommer att bli ett tillhåll för mig och Clip under hösten och vintern, säger Lorraine Clementson som tränar och tävlar sin belgiska vallhund i sporten IGP (spår, lydnad, skydd).

Lorraine Clementson från Hjärnarp tränar Clip, en belgisk vallhund.

Lorraine Clementson från Hjärnarp tränar Clip, en belgisk vallhund. Foto: Rickard Gustafsson

Den 19 maj slog Venke Hansen upp portarna för Mellby Hundhall hemma på föräldragården i Mellby. Under Öppet hus var det 50–60 hussar och mattar med sina fyrbenta vänner. Hundhallen är den första i sitt slag i kommunen.

– Först funderade jag på att hyra ut, men det var mest killar som ville meka med bilar. Men sen pratade jag med en hundinstruktör som tyckte att det saknades en hundhall i Laholm och då började jag fundera. Sen tänkte jag, nu kör jag!, säger hon.

Hon berättar att satsningen på hundhallen blir ytterligare ett ben att stå på bredvid arbetet som hovslagare. En av de stora anledningarna till satsningen är den rådande familjesituationen.

– Min ena son har en cp-skada och det har varit svårt att få till det med assistans. Jag behöver vara hemma mera, säger Venke Hansen.

Sedan idén kom till henne har hon jobbat dag och natt med att iordningställa Mellby Hundhall. Lokalen är cirka 300 kvadratmeter stor och har en träningsyta på 220 kvadratmeter med ett stöt- och ljuddämpande underlag. Tidsbokning sker på nätet.

Det finns också gott om redskap att låna för den som tränar. Allt från rallylydnadsskyltar och koner till apportbockar i olika storlekar.

– Man kan hyra som privatperson eller som grupp. Hallen passar bra även för instruktörer som vill hålla kurser. När man hyr lokalen har man också tillgång till ett samlingsrum och ett minikafé, säger Venke och berättar att lokalen även kan nyttjas för utställningar.

– Då tänker jag inte bara på hundar utan även utställningar för katter, kaniner och höns.

Moa Torgersson från Helsingborg håller på med hundkapplöpning. Här tränar hon

Moa Torgersson från Helsingborg håller på med hundkapplöpning. Här tränar hon "Dynamite Harry", en av hennes championhundar. Foto: Rickard Gustafsson

I hallen finns även hundburar som Venke egentillverkat av hennes fars gamla lagerhyllor. Där kan den som eventuellt har flera hundar med sig placera den ena hunden medan man tränar den andra.

– Eller så placerar man hunden där medan man tar en fikapaus och umgås med andra hundägare, säger Venke och berättar att hon hoppas att Mellby Hundhall kan bli en social mötesplats för människor som gillar att träna sina hundar.

– Mellan 14 och 19 på tisdagar och torsdagar har jag något som heter ”Träna tillsammans” och då är det även öppet för att komma hit och titta. Jag har även startat en grupp på Facebook som heter Laholms hundvänner som jag hoppas kan bli en samlingsplats för hundfolk i och runt Laholm.

För tillfället, hur märkligt det än må låta, så har Venke Hansen själv ingen egen hund.

– Han finns tyvärr himlen nu. Men det blir nog svårt att låta bli att skaffa en ny hund nu när man har en egen hall, skrattar Venke.

Den belgiska vallhunden, Clip, har precis landat efter ett jättesprång över det meterhöga hindret i trä. Clip kommer spendera många träningstimmar i Mellby Hundhall tillsammans med matte Lorraine Clementson.

Den belgiska vallhunden, Clip, har precis landat efter ett jättesprång över det meterhöga hindret i trä. Clip kommer spendera många träningstimmar i Mellby Hundhall tillsammans med matte Lorraine Clementson. Foto: Rickard Gustafsson

Publicerad 03 June 2019 11:09