Joakim Wulff har kul på jobbet. Både som målvaktstränare i Värnamo och som fotbollsinstruktör på Osbecksgymnasiet.

Joakim Wulff har kul på jobbet. Både som målvaktstränare i Värnamo och som fotbollsinstruktör på Osbecksgymnasiet. Foto: Johan W Jönsson

Målvaktskonsult Wulff har sadlat om

Laholmaren målvaktstränare i Värnamo

LAHOLM.

Efter en lång karriär har Joakim Wulff nu lagt målvaktshandskarna på hyllan för att vara målvaktstränare. Arbetet fördelas mellan Värnamo och Laholm. – Det är en ynnest att kunna livnära sig på sin hobby även efter att man slutat spela själv, säger den nyblivna 40-åringen.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Efter fyra bra säsonger i Varbergs BoIS var ”målvaktskonsult” Joakim Wulff både i Sirius i Allsvenskan och i IFK Värnamo ifjol. Han gav sig ut på ett självmordsuppdrag när han tog sig an Värnamo, då toksist i Superettan. På ett bragdartat vis lyckades dock laget med Joakim Wulff i mål nå en kvalplats. Men Värnamo misslyckades i kvalet och åkte ner i division 1.

– Tanken var att spela vidare i Superettan eller Allsvenskan ett par år till. Men Värnamo ville få in mig i någon roll. Sedan tog det ett tag. Roar (tränaren Hansen) försvann till Ängelholm och man skulle få fatt i en ersättare.

Legendaren Jonas Thern kom in som ny tränare i Värnamo och Wulff blev erbjuden en 80-procentig tjänst som målvaktstränare.

– Det var inte så jättelätt att få till spel i en passande klubb ifjol. Jag kände att det var läge att hoppa på när erbjudandet dök upp. Man kommer till en punkt där man känner att det är dags att sadla om, säger Wulff.

– Självklart kändes det kul och inspirerande när Thern kom in och ville ha med mig. Det finns mycket att lära och ta in från honom. Dessutom är han väldigt skön som person. Samtidigt är han väldigt envis. Men vi kommer bra överens.

För att fylla ut sin arbetsvecka är Wulff också instruktör på Osbecksgymnasiet tillsammans med Kalle Björklund.

– Jag är i Värnamo fyra, fem dagar i veckan. Jag är inte med på bortamatcherna, om det inte är på nära håll som i Tvååker, Eskilsminne eller Landskrona.

Trivs du?

– Det är kul att försöka lära de yngre något. Jag har alltid haft det här i bakhuvudet och utbildade mig till målvaktstränare redan 2008.

– Sedan kan jag sakna adrenalinpåslaget man får vid match. Men det är dags för nästa generation att spela nu, säger Wulff.

Han är inte skriven som målvakt någonstans.

– Nej, Värnamo ville ha med mig på listan men sedan tyckte de inte att de hade råd. Ska jag vara med som målvakt också får det vara ett annat kontrakt.

– Men jag tycker inte att det ska behövas. Vi har tre målvakter som enligt min bedömning klarar spel i division 1. Skulle jag behöva spela har jag inte riktigt skött mitt jobb, skrattar Wulff.

Det kan bli skador?

– Ja, skulle jag bli inkallad som målvakt akut lär det inte bli billigare. Då hade det kanske varit bättre för Värnamo att haft mig inskriven i truppen från början, säger Wulff lurigt.

Hur är lönen jämfört med den du hade som spelare?

– Sett till nivån samma. Med mina procent på Osbeck klarar jag mig. Det är kul att kunna leva på fotbollen även efter den aktiva karriären.

Wulff håller igång med träning på ett gym i Laholm.

– Jag kör två, tre pass i veckan. Sedan är det ett fysiskt jobb att vara målvaktstränare också. Även om man inte kan jämföra det med att vara målvakt.

Skulle du kunna gå in och stå i mål idag om det behövts?

– Jag skulle nog klara en match på hög nivå bara på adrenalin. Vid flera matcher måste jag ha träning men i division 1 hade jag klarat några matcher.

Kontraktet med IFK Värnamo är skrivet på ett år.

– Som fotbollsspelare är man van vid tidsbegränsade kontrakt. Jag tar ett år i taget. Just nu trivs jag bra med hur det är. Sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden, avslutar Joakim Wulff.

Publicerad 22 May 2019 00:00