Kötiderna för att ansöka om pass är just nu så långa att Hallandspolisen på lördag håller extraöppet för att hjälpa hallänningar inför sommarens semesterresor.

Kötiderna för att ansöka om pass är just nu så långa att Hallandspolisen på lördag håller extraöppet för att hjälpa hallänningar inför sommarens semesterresor. Foto: Adobe Stock

Högtryck bland passökande – polisen släpper extratider

Helgöppet på lördag i Halland för dem med akuta behov

HALLAND. Återigen är det långa väntetider och stort tryck för att ansöka om pass hos Polisen. Det försöker nu Hallandspolisen åtgärda genom att på lördag den 18 maj hålla extraöppet i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

Av
Rickard Gustafsson

Under våren planerar många hallänningar sina semesterresor och då är det inte ovanligt att många upptäcker att giltighetstiden på passet antingen har gått ut eller snart går ut.

Lättare panik uppstår när resan redan är bokad och väntetiden för att ansöka om pass är lång. Just under maj månad blir köerna därför längre än vanligt.

Värst ser situationen i Halland ut på expeditionen i Kungsbacka. Första lediga tid som kan bokas ligger två månader framåt – den 15 juli.

När den här artikeln skrivs finns det bara två strötider kvar att boka upp sig på i Halmstad före den 19 juni och i Falkenberg finns det inte en enda bokningsbar tid mellan 24 maj och 2 juli. Enklast att få tid är i Varberg där det finns cirka 50 tider kvar i maj och över 100 tider i juni fram till midsommar.

Lördagen den 18 maj välkomnar vi därför speciellt er som har en resehandling som har en giltighetstid som går ut före 31 juli.

Men polisen förväntar sig fortsatt hårt tryck och därför öppnar Hallandspolisen upp sina receptioner lördagen den 18 maj.

– Lördagen den 18 maj välkomnar vi därför speciellt er som har en resehandling som har en giltighetstid som går ut före 31 juli. Det gör vi för att säkerställa att så många som möjligt ska få sitt pass i tid före sommarens utlandsresor, säger Christer Bartholdsson som är lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

De cirka 400 nya tiderna släpps i passbokningssystemet på polisen.se onsdagen den 15 maj klockan 10.00.

Trots att de bokningsbara tiderna är fler någonsin så räcker de inte till. Framförallt finns det en obalans eftersom många väljer att förnya sina pass på vårkanten. Enligt en nyligen gjord undersökning av polisen framkom att cirka 40 procent av dem som kommer för att ansöka om pass har ett giltighetsdatum som sträcker sig efter september 2019.

– Förutom att det förkortar livslängden på ett pass, så ”chokar” det vårt system och det blir många fler ansökningar än vad vi beräknat. Många är oroliga över att de inte ska få sina pass i tid, säger Christer Bartholdsson som dock vill betona att när man väl gjort ansökan om pass tar det maximalt fem dagar innan passet kan hämtas ut.

Bartholdsson berättar dessutom att det finns en skröna som han mer än gärna tar kål på.

– Det är väldigt många som tror att passet måste gälla sex månader efter hemresedatum. Men det är ganska få länder som har de reglerna och många tror att det gäller rent generellt, säger Christer Bartholdsson och hänvisar till UD:s hemsida för den som vill veta vilka passregler som gäller för respektive länder.

Publicerad 14 May 2019 11:20