Britt Gustafsson startade Sticka och skickagruppen som blev årets Laholmare.

Britt Gustafsson startade Sticka och skickagruppen som blev årets Laholmare. Foto: Roland Höglund

Årets Laholmare "stickar och skickar" till nyfödda ute i världen

Fyller tygpåsar med det nödvändigaste för de allra minsta

LAHOLM.

Sticka-skickagruppen i Laholms församling är årets Laholmare. Medlemmarna stickar, virkar och syr till babypaket som skickas till behövande ute i världen.

Under valborgsafton delades priset ut av Lions Laholm under högtidliga former vid Rökeriet.

– Det känns väldigt bra. Det är jätteroligt inte bara för min skull utan för de som är med, säger Britt Gustafsson som startade sammankomsterna för fem år sedan.

Hon är pensionerad präst men kände att hon ville fortsätta engagera sig.

– I mitt jobb har jag värnat om att hjälpa till inte bara inom Sveriges gränser utan jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor i världen som haft det svårt, säger Britt Gustafsson.

Många i gruppen har sagt att det gett dem en ny mening och det är det bästa betyg man kan få

För sex år sedan besökte hon bokmässan i Göteborg. Hon gick till ett förlag på mässan med religiös litteratur hon brukar besöka då hon fick syn på boken ”Värma en liten” som handlar om att sticka och virka för bebisar. I samma veva hade hon läst ett reportage om fattiga kvinnor i fattiga länder som vira in sina nyfödda i tidningspapper eftersom de inte hade några kläder.

– Det grep mig hårt så jag tog mig hem och satte igång med mina stickor. När jag stickat 20 tröjor tänkte jag, vad gör jag med dem. Skillnaden mellan liv och död för en nyfödd kan vara en mössa för huvudet så jag stickade 20 mössor också, säger Britt Gustafsson.

Hon frågade sina vänner i kyrkokören om de ville vara med och sticka och tog kontakt med kyrkohedern för att få låna församlingshemmet. I början var de sju personer som sågs varannan tisdag. Idag, fem år senare är de uppåt 35 personer.

Sedan 2017 har de skickat 690 påsar som innehåller tröjor, mössor, sockor, handduk, filtar och tygblöjor. Några saker köper de in som barntvål, säkerhetsnålar och bodies. Påsarna levereras till Erikshjälpen i Halmstad som senare hämtas av organisationen Human Bridge som levererar dem ut i världen tillsammans med till exempel sjukvårdsmaterial.

Sticka-skickagruppen har också ett stort värde för de medverkande.

– Det är en social sammankomst. Det är många som inte haft så mycket annat annars som ser fram emot träffarna. Vi har väldigt roligt tillsammans och vi dricker också kaffe och har en kort andakt. Det fyller ett behov som alla har, att vara behövd. Man lyfter blicken från sitt eget och fokuserar på de som behöver oss. Det är roligt för många i gruppen har sagt att det gett dem en ny mening och det är det bästa betyg man kan få, säger Britt Gustafsson.

Påsarna har till exempel skickats till Tanzania, Ukraina, Sydafrika, Mocambique och Moldavien. Prispengarna på 7 500 kronor ska gå till sådant som föreningen inte kan framställa själva som två, säkerhetsnålar och garn.

Motiveringen Årets Laholmare

2014 bildades ”Sticka-skickagruppen” i Laholms församling. Sju damer sugna på att sticka och sy till välgörande ändamål gick samman till något som resulterat i en ovärderlig hjälp för väldigt många. De flinka damerna, stickar, virkar och syr och skapar på detta sätt babypaket, avsedda för nyfödda barn i de länder där mammorna saknar det som behövs till de nyfödda.

Babypaketen skickas via Erikshjälpen som i sin tur skickar paketen vidare till en organisation som heter Human Bridge. Intresset har spridit sig och idag finns över 30 sticksugna. Damernas insats på ideell basis kan inte nog värdesättas. I det tysta skapas i genomsnitt 70 färdiga babypaket i månaden. De ideella hjälpinsatserna är helt i linje med Lions mål och syften och som gör att Lions club i Laholm nu utsett ”Sticka-skickagruppen" i Laholm till Årets Laholmare.

Publicerad 02 May 2019 14:10