Foto: Mostphotos

Låtssassjuk blåste Försäkringskassan – Slipper böter och fängelse

53-åring skrev falska läkarintyg för att få sjukpenning

LAHOLM.

En 53-årig man skrev tre falska läkarintyg i annans namn och lurade Försäkringskassan att betala ut sjukpenning. Nu döms mannen för bland annat grovt bidragsbrott.

Det var vid tre tillfällen 2017 som 53-åringen skrev läkarintyg i andras namn. Vid det sista tillfället fattade Försäkringskassan misstankar och stoppade utbetalningarna. Totalt fick han ut 14 884 kronor vid två tillfällen i så kallad förebyggande sjukpenning.

Den typen av sjukpenning kan betalas ut till den som behöver avstå från att arbeta på grund av en medicinsk behandling eller rehabilitering, för att förebygga eller förkorta sjukdom.

Brotten bedöms som grova då falska handlingar skapats och använts.

Nu har mannen dömts för grovt bidragsbrott medelst urkundsförfalskning. Han döms också för rattfylleri och olovlig körning efter att ha kört moped med 0,94 promille alkohol i blodet. Han frias dock för ringa narkotikabrott.

Mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Nu döms han till villkorlig dom. Brottslighetens samlade straffvärde motsvarar fängelse i tio månader men rätten anser att det inte finns skäl att välja fängelse som påföljd, vare sig med hänsyn till tidigare brottslighet eller den aktuella brottslighetens straffvärde eller art.

Det saknas särskild anledning att befara att 53-åringen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, enligt rättens ledamöter. Att 53-åringen tagit egna initiativ till behandling för förhållanden som kan antas ha samband med hans brottslighet finns det särskilda skäl att inte förena den villkorliga domen med dagsböter, står att läsa i domen.

Publicerad 15 April 2019 14:57