Nya Mellby center ska bli mer av en mötesplats för Laholmarna.

Nya Mellby center ska bli mer av en mötesplats för Laholmarna. Skiss: Pusterla Jakobsson

Mellby center vill göra stor utbyggnad

"Ska träffa potentiella hyresgäster"

MELLBYSTRAND.

Bolaget TAM som står bakom Mellby center har storslagna planer för att utveckla handelsplatsen och göra den 50 procent större. I en vision för 2021 pekas satsningar på mat, gym och bilrelaterade verksamheter ut.

Planer finns för en utbyggad som motsvarar ungefär hälften av dagens lokaler. Handelsplatsen kan växa från dagens entré till ICA ut på parkeringen.

De nya lokalerna får två entréer.

De nya lokalerna får två entréer. Skiss: Pusterla Jakobsson

Det är butiker som är intresserade av att öppna

– Vi fick nya fastighetsägare för ett och ett halvt år sedan och ser man till hur anläggningen ser ut idag så finns möjlighet till att expandera för vi tror på handelsplatsen. Fastighetsägaren är villig att investera för det går bra och det finns potential att bli ännu bättre och stärkt positionera sig i och med läget vid E6. Vi är ett vardagsnära centrum med kunder i upptagningsområdet. Förra helgen firade vi 40 år och då gick vi ut och berättade om våra tankar i en film och frågade Laholmsborna, vad tycker ni? säger Jens Lindgren, centrumledare på TAM.

Visionen finns i en film på Mellby centers hemsida. Där framhålls en satsning på mode, livsmedel, mat och fika. Man vill också satsa på heminredning, gym, hemelektronik och möjligthet att hämta ut paket från e-handel. Att gå ut med visionen i en film har redan fått effekt.

– Vi har fått mejl och samtal med oerhört mycket positivt tänkande kring det här. Det är butiker som är intresserade av att öppna och den närmsta tiden ska vi träffa potentiella hyresgäster och lyssna av deras resonemang. Vi lever i en tid då det genrellt är många frågetecken kring detaljhandeln och man hör att e-handel påverkar den fysiska handeln, så gott som dagligen. Men vi är övertygade om att i det fungerar i det formatet vi jobbar i Mellby. Det är en lokal mötesplats för Laholmarna med omnejd, säger Jens Lindgren.

De nya lokalerna kan byggas söderut mot parkeringen.

De nya lokalerna kan byggas söderut mot parkeringen. Skärmklipp från Visionsfilm

Vad kännetecknar framtidens handelsplats?

– Generellt så ser vi servicetrenden med att tandläkare och vårdcentraler som inte legat i attraktiva lägen söker attraktiva lägen idag. Jag jobbade i optikbranschen i mitten på 90-talet med hur vi skulle få in optik i kommersiella varuhus och se hur det ser ut idag. En annan trend är hälsotrenden med gym och vi skulle mycket väl kunna bygga någon form av hälsocenter, säger Jens Lindgren.

Han nämner också trenden ”food and beverage”, mat och dryck som procentuellt växer och har blivit viktigare på handelsplatser i takt med de fungerar mer och mer som mötesplatser.

Allra längst söderut på parkeringen föreslås bilrelaterade verksamheter.

Allra längst söderut på parkeringen föreslås bilrelaterade verksamheter. Skärmklipp från Visionsfilm

– Mellby är nog för litet för att ha stora lekplatser men det kanske finns möjlighet att ha bibliotek. Vi pratar gärna med föreningslivet. Vill Röda korset och Rotary komma ut med information så är det självklart att de ska vara där mötesplatsen är. Vi kommer ha förröstning för EU-valet 8 maj till 25 maj, säger Jens Lindgren.

Dessutom föreslås helt nya lokaler för "allt för bilen" och biltvätt och parkeringarna ska få laddstolpar.

Nu efterfrågar centrumledningen vad besökarna själva efterfrågar.

Mellby center kan få ett gym i de nya lokalerna.

Mellby center kan få ett gym i de nya lokalerna. Skärmklipp från Visionsfilm

Samtidigt som Mellby center vill expandera så förbereder kommunen satsningen på den nya handelsplatsen Ängstorp i Laholm. Frågan är om kundunderlaget räcker för båda.

– Enligt vår bedömning finns inte underlag för ytterligare en handelsplats i Laholm av den digniteten. Det finns underlag och handelsutredningar om att utbudet är tillräckligt med en handelsplats. Det är viktigt att få fram till kommunen att vi inte tror det finns underlag, säger Jens Lindgren.

Laholmarna Alice Einarsson, Mika Potocki och Emma Nilsson har önskemål om fler klädbutiker och ett ungdomskafé.

Laholmarna Alice Einarsson, Mika Potocki och Emma Nilsson har önskemål om fler klädbutiker och ett ungdomskafé. Foto: Felix Alnemark

På Mellby center ska Laholmarna Alice Einarsson, Mika Potocki och Emma Nilsson precis hugga in på varsin glass när de får berätta vad de önskar för verksamheter i framtiden.

– Jag skulle vilja ha mer klädesbutiker, som Gina Tricot, säger Mika Potocki.

– och Zara, säger Alice Einarsson.

– Och fler restauranger, säger Emma Nilsson.

Nåt annat, om ni får önska?

– Jag skulle vilja ha ett ungdomskafé som är öppet på kvällarna sålde milshakes och sånt, säger Mika Potocki.

Birgitta Johansson i Mellbystrand besöker Mellby center dagligen. Hon är nöjd med utbudet.

Birgitta Johansson i Mellbystrand besöker Mellby center dagligen. Hon är nöjd med utbudet. Foto: Felix Alnemark

Birgitta Johansson från Mellbystrand har precis handlat på Ica.

– Jag är här varje dag. Det behövs inte något mer, säger hon och rullar vidare kundvagnen.

Publicerad 13 April 2019 06:00