Mer pengar och insatser krävs för att bekämpa den invasiva växten sjögull i Stensån.

Mer pengar och insatser krävs för att bekämpa den invasiva växten sjögull i Stensån. Foto: Lars Johansson/Adobe Stock

Nya pengar för att utrota invasiv växt i Stensån

800 000 till sjögullsbekämpning

LAHOLM. Mer pengar måste satsas för att bekämpa den invasiva växten sjögull i Stensån. Länsstyrelsen i Skåne anslår nu över 800 000 kronor för att motverka utbredningen.

Av
Rickard Gustafsson

Sjögullens ursprungliga hemvist är egentligen i Sydeuropa men introducerades i Sverige i slutet på 1800-talet för att förbättra fisket i tron att de täta växtbestånden skulle utgöra ett skydd för fiskyngel.

Som så ofta går människans ingrepp överstyr och sjögull är bara ett av många tydliga exempel. I Vita sjö utanför Skånes Fagerhult höll växten helt på att ta över sjön och slog nära helt ut den reguljära faunan och det fanns ett överhängande hot att den skulle sprida sig längs med hela Stensån.

Ett fyraårigt räddningsprojekt intierades av Örkelljunga kommun och Stensåns vattenråd med anslag från Naturvårdsverket. Under andra halvan av 2018 var projektet slut och i slutrapporten konstaterades att insatserna fått effekt men växten har fortfarande starkt fotfäste.

Nu beviljar länsstyrelsen i Skåne 819 000 kronor till ett nytt lokalt vattenvårdsprojekt som sträcker sig fram till 2023. De betonar i beslutet att om inget görs så kommer alla tidigare pengar och insatser som vara förgäves.

– Det är välkomna pengar. Eftersom en stor del av Stensån rinner genom Laholms kommun får även vi, om än indirekt, del av anslaget, säger Torsten Kindt, miljöstrateg i Laholms kommun till laholm.se.

Pengarna som anslås tas emot med öppna armar av Stensåns vattenråd.

– Vi är såklart väldigt glada över detta. Tidigare har vi fått sätta in halva beloppet själva men nu är bidragsdelen 80 procent. Det är vi tacksamma för då vi har målet att helt utrota sjögull i Vida sjö, säger Leif Fillipsson i vattenrådet.

Publicerad 12 April 2019 11:17