Dagens ros till demensteamet i Knäred.

Dagens ros till demensteamet i Knäred. Foto: Adobestock

Dagens ros till demensteamet

"Kan inte nog tacka för allt och visa uppskattning"

INSÄNT. Jag skulle vilja sända dagens ros till ett viktigt team som betyder mycket kring äldrevården. Det är demensteamet med Inger Ivarsson i spetsen och hennes arbetsgrupp samt Ljuspunkten i Knäred!

Under våren 2018 provade jag att boka tid hos min mammas vårdcentral, så att jag som har ett par mil hem kunde ta ledigt från jobbet och åka med min mamma till läkaren. Men på grund av sekretess kunde jag som anhörig inte boka tid. Så därav gick hon själv och hon gick till många läkare utan att jag visste... Vid ett tillfälle sa jag till henne att jag tycker du börjar glömma saker, kan du inte be läkaren om remiss på vidare undersökning.

Mamma bodde själv i lägenhet och hennes berättelser fick vi inte att stämma med den bild vi själva såg och upplevde (hallucinationer). Efter remiss hos Minnesmottagningen i Halmstad så fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Det blev en större förståelse för oss anhöriga och vänner.

Redan dagen efter diagnosen kom Inger Ivarsson hem på besök och vi kunde tillsammans göra en framtidsplan tillsammans. En dag i veckan började hon lite mot sin vilja i början på Ljuspunkten. Men när hon väl var på Ljuspunkten fick hon många härliga vänner och trevliga aktiviteter. Sedan utökades besöken till tre gånger i veckan, innan hon kom till korttidsboende och senare äldreboende. Allt gick så fort, det tog ett halvår från diagnos tills att inte klara vardagliga uppgifter.

Alzheimers sjukdom är en anhörigsjukdom. Mamma själv just nu trivs bra i sin bubbla och gillar sin vardag. Däremot är vi tre syskon som hjälps åt med allt praktiskt och planerar åt henne. Kan säga att Inger Ivarssons stöd och tips, samt även tröst vid gråtande samtal var ovärderligt i den stunden där hundra nya frågor och funderingar dök upp i vardagen. Demensteam är så viktigt och dagliga verksamheten Ljuspunkten var vårt ljus när hon bodde hemma.

Kan inte nog tacka för allt och visa uppskattning för det stödet som ni gav i vardagen - ni är guld värda!!!

Alzheimers sjukdom syns inte alltid på utsidan, precis som många som går med värk och ryggont. Ingen ser att personen glömmer äta, inte har koll på sina papper, spara på en massa saker och framförallt handlar utan att behöva saker, för de kommer inte ihåg var de har hemma.

Jag hade tidigare ingen erfarenhet av sjukdomen och åkte med i ett svart hål där det var många frågor att reda ut samt att lösa kring sekretess och att kunna hjälpas åt!

Jag vet att jag inte är ensam! Det finns många därute som har anhöriga med Alzheimer. Tillsammans kan vi stötta varandra och jag hoppas att våra politiker ser att denna kognitiva sjukdom ökar och att demensteam behövs.

Ett stort tack i höstmörkret till demensteamet genom Inger Ivarsson och Ljuspunkten i Knäred (Carina, Tina och kompani) Ni är GULD värda!!!

Mvh Anette Alsterå med syskon

Publicerad 04 November 2019 13:05