"En stor glädje att Laholms Tidning lever vidare", tycker insändarskribenten. Foto: Sarah Bernshed

”Ställ upp för Laholms Tidning”

INSÄNT. Det är ju en stor glädje, att Laholms Tidning lever vidare. Måtte det hålla i längden! Laholmare, ställ upp!

Flera ledande publicister i dagens svenska mediavärld har fått sin skolning i LT. En annan, som dessvärre inte är bland oss längre, han dog alldeles för tidigt, var Jan-Eje Lyrefelt. Han härjade i LT på 70-talet. Den mannen var en stor personlighet, en man med tusen idéer.

Jan-Eje kunde gå ut på stan och be folk på torget att på enklast sätt öppna en i papper inslagen sockerbit. Eller en av SJ:s smörgåsar, paketerad i svårforcerad plast. Han satte själv världsrekord på egen hand genom att på kortast möjliga tid sluka ett stort antal citronskivor. Noteringen kom in i Guinness rekordbok.

I lilla Laholm lanserade han i dess lilla tidningen skvallerspalt av kvällstidningsmodell. Unikt. Det var också hans upptåg med Mellbystrands ungar i varje lördagsnummer. Han fick medarbetarna på tidningen med sig att åta sig agera som stående seriefigurer tillsammans med ungarna. Unikt det med.

En gång ropade han in en enmansbastu () på en auktion. Detta exklusiva inköp gav upphov till en rad artiklar, den ena tokigare än den andra.

När kungen och hans Silvia kom på Eriksgata till Laholm visade Jan-Eje dem tidningens lokaler och beskrev verksamheten. När de kort tid senare lämnade staden kom Jan-Eje med ett rykande hett nummer med reportage om kungaparets tidningsbesök.

I ett senare skede fick Jan-Eje besöka drottningen på Slottet i Stockholm. För detta fick han kritik - han satt där i öppen skjorta, utan slips!

Jan-Eje hade en allvarsam sida. Han var aktiv i Amnestys Laholms-grupp. Som sådan arbetade han intensivt för frigivandet av en rysk fånge, Vladimir Pavlovitch Rozhdestvov. Grupp 168 etablerade ett mönstergillt samarbete med en engelsk och en tysk grupp. Vår arnetsgrupp besökte den tyska i Hannover. De i sin tur kom till Laholm, när Rozhdestvov frigivits och kom till Laholm.

Jan-Eje Lyrefelts tid på LT var rik på påhittighet. Tidningens sidor frustade av vitalitet. Vid ett biobesök för något år sedan slog det mig att huvudpersonen i filmen, "tårtgeneralen" i Köping, hade drag av Jan-Eje. Mannen i Köping var A-lagare, detta var Jan-Eje främmande, men påhittigheten och förmågan att driva igenom "tokiga" idéer var densamma för bägge herrarna.

Fler i Laholm måste ha minnen av Jan-Eje. Eller ha andra minnen om LT. Varför inte öppna en spalt för sådana inslag?

Åke Sintring

SVAR DIREKT FRÅN LAHOLMS TIDNING:

Härlig tillbakablick på en kär gammal LT-medarbetare! Och en bra idé om att publicera gamla minnen om Laholms Tidning, för dem än ni många som sitter på där ute i stugorna.

Minns till exempel det äkta paret som kom fram till mig i samband med Laholms Tidnings återkomst i våras och berättade om hur de gift sig för 57 år sedan. Och att deras gemensamma LT-prenumeration hade varit en självklarhet sedan samma år.

Laholms Tidning har varit en del av mångas vardag sedan 1931, så anekdoterna är många. Vill du dela med dig av en sådan – tveka inte att skicka den till lt@laholmstidning.se.

Anders Sjölin, Chefredaktör och ansvarig utgivare

Publicerad 06 September 2019 12:16