Stallet bör räddas, enligt insändarskribenten.

Stallet bör räddas, enligt insändarskribenten. Foto: Rickard Gustafsson

Stallet borde K-märkas - inte rivas

INSÄNT. Det är med stor bestörtning vi tagit del av nyheten om att anrika restaurang Stallet i Mellbystrand ska rivas för att ge plats åt marklägenheter.

Denna snart 200 år gamla fastighet är den sen sista kvarvarande kringbyggda gården i Mellbystrand och borde K-märkas och bevaras för framtiden i stället för att rivas.

Restaurang Stallet har varit en självklar mötesplats för laholmare såväl som turister i över 50 år. Det var i slutet av 1960-talet som den dåvarande ägaren gjorde om den gamla bondgården till diskotek El Establo, som snabbt förvandlades till det populäraste nöjesetablissemanget i södra Halland.

Efter omfattande renoveringar under 1970-talet förädlades nattklubben till restaurang och så har förblivit fram till idag.

Gården som hyser restaurang har varit ett självklart landmärke i korsningen Kustvägen/Kolonivägen i över 170 år. Det är en av de sista kringbyggda gårdarna i Mellbystrand, med såväl korsvirkesfasaden som innergård med kullerstenar intakta.

HP rapporterade nyligen att nuvarande ägaren Danfors Fastigheter sålt fastigheten till Wiktor Property i Halmstad. Den nya ägaren har för avsikt att riva byggnaden och uppföra 17 marklägenheter.

Detta är ingenting annat än ren pur skam för Laholms kommun om man beviljar att byggnaden rivs och samtidigt ger bygglov till nya lägenheter.

Istället borde kommunen och länsstyrelsen K-märka Stallet så att byggnaden bevaras för framtiden. Detta är också en unik möjlighet för Laholms kommun att för en gång skull göra rätt.

Vi Mellbystrandsbor som står bakom denna insändare uppmanar härmed Laholms kommun att ta sitt förnuft till fånga, gör rätt: K-märk Stallet och bevara denna unika kulturfastighet för framtiden.

Bo Göran Karén

Uppretade Mellbystrandsbor

Publicerad 07 June 2019 09:52