Folkbiblioteket i Veinge lär stängas. Kommunstyrelsen röstade för att stänga filialen. Bibblans öde bestäms i kommunfullmäktige.

Folkbiblioteket i Veinge lär stängas. Kommunstyrelsen röstade för att stänga filialen. Bibblans öde bestäms i kommunfullmäktige. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Kommunstyrelsen för att stänga bibblan i Veinge

Nu är det upp till kommunfullmäktige

VEINGE.

Biblioteket i Veinge kommer med största säkerhet att stängas för allmänheten. Kommunstyrelsen röstade för att lägga ner bibblan. Det slutgiltiga beslutet fattas i kommunfullmäktige.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Åtta röster mot en blev det till slut för en nedläggning. Det var bara Bertil Johansson i Laholmspartiet som röstade för att behålla biblioteket i Veinge som det är idag.

Omröstningen föregicks dock av diskussioner. Roland Norrman (M) föreslog återremiss av ärendet.

– Jag tycker att vi kunde avvaktat med det här beslutet. Vi ska satsa på Veinge som ort med tågstopp. Det sänder fel signaler att ta bort en servicefunktion. Den fullständiga biblioteksplanen är på gång i slutet av februari. Vi kunde väntat till dess, tycker Norrman, som sedan ändå röstade för nedläggning när ärendet ställdes på sin spets.

Kultur- och utvecklingsnämnden behöver spara pengar och har undersökt hur en nedläggning av biblioteken i Våxtorp, Veinge och Knäred skulle påverka medborgarna. Hoten mot nedläggning i Knäred och Våxtorp ändrades till en satsning på meröppet och bättre service. Istället gick man vidare med att föreslå att endast stänga biblioteket i Veinge.

– Biblioteket i Veinge har få besökare om man jämför med de andra två. Det kan bero på närheten till Stadsbiblioteket i Laholm. Nu moderniserar vi Knäred och Våxtorp istället, säger Erling Cronquist (C).

Kjell Henriksson (S) tror till och med att det kan bli bättre med bokbussen än biblioteket.

– Servicen blir bättre för veingeborna. Tittar man på bibliotekets öppettider så var det inte många som kunde låna böcker där då det endast var öppet under arbetstid. Nu kommer bokbussen kvällstid och på lördagar istället, säger han.

Att biblioteket läggs ner är dock en sanning med modifikation.

– Det är folkbiblioteket som försvinner. Inte skolbiblioteket i samma lokal. Det är lagstadgat och berörs inte av nedläggningen, säger Erling Cronquist.

Ängskullas förskola i grannfastigheten har därför oroat sig i onödan. De kommer precis som tidigare att kunna använda sig av skolbiblioteket.

– Jag kan inte tänka mig att det är på något annat vis, säger Cronquist.

Om det blir nedläggning av folkbiblioteket i Veinge eller ej avgörs i kommunfullmäktige den 28 januari. Hoppet för de som vill behålla bibblan som den är idag står till att någon begär återremiss och får majoritet. Helt omöjligt är det inte då Moderaterna hade stöd av Medborgerlig samling, Liberalerna, Miljöpartiet och Laholmspartiet för detta i kommunstyrelsen.

Publicerad 15 January 2020 13:42