Läkaren Anders Skoglund invigde under onsdagen sin vårdcentral Närvård Knäred och närmare 100 personer bevittnade när bandet klipptes. Här är det Ingrid Åkesson som lämnar över en lyckönskningsgåva.

Läkaren Anders Skoglund invigde under onsdagen sin vårdcentral Närvård Knäred och närmare 100 personer bevittnade när bandet klipptes. Här är det Ingrid Åkesson som lämnar över en lyckönskningsgåva. Foto: Rickard Gustafsson

Glädjens dag när Knäreds nya vårdcentral invigdes

Läkaren Anders Skoglund: ”Ett överväldigande mottagande”

KNÄRED.

Ortsbornas strid för att bibehålla vårdcentralen blev en succé. På onsdagsförmiddagen förklarade läkaren Anders Skoglund sin praktik invigd och han var rörd av knäredsbornas engagemang. – Det är alldeles varmt i hjärtat av bemötandet, sa läkaren efter invigningen av Närvård Knäred.

Av
Rickard Gustafsson

Den 18 månader långa kampen för att bevara vårdcentralen i Knäred är över. Resultatet blev att folkviljan vann.

Vid 11-tiden på onsdagen klippte läkaren Anders Skoglund det gyllene bandet och förklarade att vårdcentralen från och med den 16 januari är öppen alla vardagar 8–17 och att det finns läkare på plats varje dag.

– Jag känner mig stolt över det engagemang som finns i Knäred. Jag hade aldrig vågat starta det här om det inte vore för engagemanget och jag måste säga att jag känner mig väldigt välkommen, säger Anders Skoglund och ler med hela ansiktet.

Anders Skoglund var rörd av att så många kommit till invigningen för att önska honom och personalen välkommen och lycka till.

Anders Skoglund var rörd av att så många kommit till invigningen för att önska honom och personalen välkommen och lycka till. Foto: Rickard Gustafsson

Uppvaktningen var stor då närmare 100 personer trotsat regnrusket och begett sig till Smedjebacken där många hade med sig välkomst- och lyckönskningsgåvor.

En av de som skänkte en blomma var Ingrid Åkesson som med maken Rolf, Lars Lindström och Jan-Erik Nilsson drog igång namninsamlingen som mynnade ut i hela 1 400 underskrifter – fler än de vågat hoppas på.

– Det är mycket positivt det här för Knäred. Det håller inte att ha en läkare här två dagar i veckan och stängt åtta veckor över sommaren och även över jul, för man bestämmer ju inte när man blir sjuk. Vi tror att det här kommer bli bra, säger Ingrid Åkesson.

Knäredsborna Rolf Åkesson, Ingrid Åkesson och Levi Karlsson betonar att en vårdcentral är oerhört viktig för att upprätthålla en hög samhällsservice i Knäred.

Knäredsborna Rolf Åkesson, Ingrid Åkesson och Levi Karlsson betonar att en vårdcentral är oerhört viktig för att upprätthålla en hög samhällsservice i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson

Även samhällsföreningens ordförande, Jonas Hellsten, var på plats för att överräcka en blomma och lyckönskningar.

– Det fanns en stor ovisshet i byn när Helsa trappade ner och det gjorde att vi i Knäred blev oroliga, säger Jonas Hellsten.

Min uppmaning till folk som är listade på annan ort; lista er hemmavid!

Det starka engagemanget från ortsborna visar att Knäred är en ort att räkna med framöver, menar Hellsten.

– Det finns en framåtanda i Knäred och framtidstron är på frammarsch. Men nu gäller det att knäredsborna listar sig här för att Närvård Knäred ska finnas kvar. Min uppmaning till folk som är listade på annan ort; lista er hemmavid!

Knäreds samhällsförenings ordförande Jonas Hellsten uppvaktade med en blomma och uppmanade samtidigt samtliga knäredsbor att lista sig på den nya vårdcentralen.

Knäreds samhällsförenings ordförande Jonas Hellsten uppvaktade med en blomma och uppmanade samtidigt samtliga knäredsbor att lista sig på den nya vårdcentralen. Foto: Rickard Gustafsson

Kicki Vänneå var en av många ortsbor på plats och hon är mycket glad att samhällsservicen återigen ökar i Knäred.

– Vi har kämpat med namnlistor, insändare och legat på Region Halland och nu hoppas jag att många listar sig här för detta är toppen!

Det finns många äldre människor här som har svårt att ta sig till Laholm så det här viktigt för bygden.

Knäredsbon Levi Karlsson har aldrig tidigare varit hos läkare Skoglund men kommer nu att lista sig på den nya vårdcentralen.

– Jag har bara hört positiva saker om honom. Det här är jättebra och jag hoppas att han lyckas för vi behöver en läkarstation i Knäred. Det finns många äldre människor här som har svårt att ta sig till Laholm så det här viktigt för bygden.

Anders Skoglund hade svårt att sätta ord på det bemötande han fått från ortsbefolkningen den senaste tiden.

– Det är ett överväldigande mottagande. När det blev officiellt att jag skulle dra igång blev jag inbjuden att tala i bygdegården om verksamheten och det blev nästan stående ovationer, fantastiskt och det blev alldeles varmt i hjärtat.

Anders Skoglund, med hustrun Lena som skapat den konst som hänger på väggarna i Närvård Knäreds lokaler på Smedjebacken.

Anders Skoglund, med hustrun Lena som skapat den konst som hänger på väggarna i Närvård Knäreds lokaler på Smedjebacken. Foto: Rickard Gustafsson

Anders Skoglund berättar att det finns ett stort vårdbehov och att det finns bärighet för den verksamhet han nu startat.

– När jag kom till Knäred i augusti 2018 fanns det 2 400 listade på Knäreds vårdcentral och det visar att det finns ett behov av en vårdcentral i den storlek jag tänkt.

Jag vill att det ska kännas som allas och vår vårdcentral.

Fram till invigningsdagen hade 250 patienter listat sig hos Närvård Knäred och fram till lunchtid hade ytterligare 200 patienter tillkommit.

– Jag vill att det ska kännas som allas och vår vårdcentral, säger Anders Skoglund som vill skicka en varm eloge till Laholmshem som stått för uppförandet och renoveringen av de nya lokalerna på Smedjebacken.

– De har varit väldigt tillmötesgående och lätta att samarbeta med. Från vd och nedåt har det varit exemplariskt, så all eloge till dem, avslutar Anders Skoglund.

Publicerad 15 January 2020 16:05