Hasslövs IS vann förstapris i Pantameras tävling Föreningskampen. Tillsammans med Glommens IF är man bäst i Sverige på att samla in burkar. Foto: Pantamera

Hasslövs IS vann förstapris i Pantameras tävling Föreningskampen. Tillsammans med Glommens IF är man bäst i Sverige på att samla in burkar. Foto: Pantamera Foto: Pantamera

Hasslövs IS sverigeetta på att samla in pant

Vann Pantameras Föreningskampen

HASSLÖV.

Hasslövs IS är bäst i hela Sverige på att samla in pantburkar. Det lilla idrottssällskapet vid åsens fot från Laholms kommun slår samtliga storklubbar i just pantinsamling. – Det är helt fantastiskt egentligen, säger eldsjälen Lars-Inge Alm.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Tillsammans med Hasse Carlsson är Alm ansvarig för pantinsamlingen. Men de betonar att många hjälps åt att samla in.

– Det är medlemmarna i klubben som hjälps åt med det här. Det står om vår insamling i byabladet som kommer ut en gång i månaden. Det är inte bara byborna som lämnar burkar utan även folk från Båstad till exempel. Spelare och ledare samlar på sina jobb, säger Alm.

Taket i föreningskampen är 200 000 burkar. Det var det två föreningar i Sverige som lyckades med: Hasslövs IS och Glommens IF.

– Det kan inte bli så mycket bättre! Är man med där uppe så kan man inte göra mycket mer. Det är kul att det blir resultat när man lägger ner lite jobb på det. Burkarna hoppar ju inte ner i säckarna själv, skrattar Alm.

Alm och Carlsson följde Föreningskampen på Pantameras hemsida med spänning. Totalt lyckades HIS samla ihop 838 säckar med max 60 procent importburkar och resten svenska pantburkar i vardera. Varje säck ger 200 kronor till klubbkassan. Vinnarna får också en check på 15 000 kronor.

– Det är som en extra morot. Totalt tror jag att vi fått ihop 160 000 kronor på pantinsamlingen, exklusive vinstchecken. Detta har blivit vår största inkomstkälla. Jag är själv förvånad över att det gått så bra, säger Alm.

Samlandet började för fem år sedan då HIS fick ett tips av en av grannföreningarna.

– Ränneslövs vaktmästare tipsade oss om det här. Då hade de redan börjat så smått. Då började vi också fånga in. Sedan har det bara ökat för varje år. När alla ställer upp och hjälps åt ger det resultat, avslutar Lars-Inge Alm.

Lars-Inge Alm och Hasse

Lars-Inge Alm och Hasse "Hoffa" Carlsson är pantgeneraler i Hasslövs IS. Foto: Johan W Jönsson

Publicerad 10 January 2020 10:43