Den färggranna mandarinanden har synts till i Lagan nedanför rökeriet.

Den färggranna mandarinanden har synts till i Lagan nedanför rökeriet. Foto: Karl Ove Bengtsson

Exotisk fågel på besök i Lagan

Den vackra mandarinanden har synts till

LAHOLM.

En katt bland hermelinerna? Åtminstone en mandarinand bland gräsänderna. Det kan man få se om man går ner till Lagans strand och har tur. Den färggranna fågeln har synts till vid några tillfällen de senaste dagarna. – Den är ovanlig men inte unik, säger ornitologen Anders Wirdheim.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Ursprungligen härstammar den vackra fågeln från Kina och anslutande länder. Fjäderdräkten har gjort mandarinanden populär som prydnadsfågel i fågeldammar i parker och i zoologiska trädgårdar även i länder utanför dess naturliga utbredningsområde.

– Den är inte naturlig här men finns bland annat i fångenskap i Hembygdsparken i Ängelholm. En och annan mandarinand syns till i Halland då och då, säger Wirdheim.

Det finns ett litet frilevande bestånd i England på några hundra fåglar men då fågeln syns väl inte bara för oss människor utan även för rovdjur är det osannolikt att det ska uppstå ett frilevande bestånd i Sverige.

– Just den här fågeln kan säkert klara sig bra i Laholm. Den trivs i vårt klimat, fortsätter Wirdheim.

Är det vanligt att de ansluter sig till gräsänder?

– Fåglar ansluter till det som är närmast dem och en mandarinand är ju närmare gräsanden än till exempel en kråka. Så det är logiskt, avslutar Anders Wirdheim.

I Halland har privatpersoner sett mandarinänder i såväl Nissan som i Ätran de senaste åren. Även i Hylte har man sett en fågel.

Publicerad 09 January 2020 10:38