Niklas Voss samlar in snusdosor som återvinns. Tillsammans med sin pappa Peter äger och driver Niklas Våxbohallen i Våxtorp.

Niklas Voss samlar in snusdosor som återvinns. Tillsammans med sin pappa Peter äger och driver Niklas Våxbohallen i Våxtorp. Foto: Johan W Jönsson

I Våxtorp kan man panta sin snusdosa

Slantarna går till att hålla Sverige rent

VÅXTORP.

På Våxbohallen i Våxtorp kan man sedan ett par månader tillbaka lämna in sina tomma snusdosor. Ica-butikens ägare Niklas Voss pantar dosorna hos Swedish Match i Lund som skänker två kronor per dosa till organisationen Håll Sverige rent.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Jag var nere i Lund på Swedish Match och såg att de pantade dosor i liten skala. Då tänkte jag att det kan ju vi göra här också, säger Voss.

Han ringde upp Swedish Match och frågade om han fick sätta upp en lapp med information och en påse för insamlingen, och det fick han.

– Det har fungerat bra. Det är många som lämnar in sina tomma dosor. Förhoppningsvis gör det lite nytta och pengarna går till en god sak, säger Voss.

Swedish Match skänker direkt en krona per dosa till Håll Sverige rent. Skriver man in sin mejladress skänks istället två kronor per dosa.

– Jag skriver så klart min mejladress varje gång. Än så länge får man inget som konsument. Men på sikt hoppas jag att det kan bli riktig pant på snusdosor.

– Förhoppningsvis minskar nedskräpningen och det är en vinst i sig. Kan man dessutom på sikt få pant tror jag nedskräpningen kommer minska ytterligare. Det går hand i hand.

Hur har responsen varit från kunderna?

– Väldigt god. Det är många som engagerar sig. Varje gång vi varit och lämnat dosorna i Lund och redovisat hur många det blev vill man att det ska bli fler nästa gång. Det är en kul grej. Det har blivit nästan som en folkrörelse. Jag hoppas att fler hänger på.

Niklas Voss har lämnat mellan 600 och 1000 dosor per gång han varit på Swedish match i Lund.

Hans projekt har fallit så väl ut att Swedish Match satt igång liknande projekt på egen hand. På Pressbyråbutiker i Stockholm kan man nu lämna in sin tomma snusdosa.

– Än så länge vet jag ingen annan dagligvaruhandel som har insamling av snusdosor. Och enligt Swedish Match är jag otvivelaktigt den största insamlaren. Än så länge, avslutar Niklas Voss.

Publicerad 08 January 2020 15:55