Okända gärningsmän sköt en tung fyrverkeripjäs mot en patrull från Laholmspolisen. En gärning som efter ny lagstiftning vid nyår kan bli väldigt kännbar rent straffrättsligt.

Okända gärningsmän sköt en tung fyrverkeripjäs mot en patrull från Laholmspolisen. En gärning som efter ny lagstiftning vid nyår kan bli väldigt kännbar rent straffrättsligt. Foto: Adobe Stock

Sköt fyrverkeripjäs mot polispatrull

Hög explosion nära polismän

LAHOLM. Okända gärningsmän sköt en tung fyrverkeripjäs som exploderade i närheten av en patrull från Laholmspolisen i helgen. Ingen person skadades men polisen har upprättat en anmälan enligt den nya lagen om sabotage mot blåljusverksamhet.

Av
Rickard Gustafsson

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft; ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Riksdagen har velat stärka skyddet efter att det blivit allt vanligare att poliser, brandmän och ambulanspersonal blivit attackerade eller angripna i sin tjänsteutövning.

Fyra dagar in på det nya året har nu Laholmspolisen gjort sin första anmälan beträffande den nya lagstiftningen efter att en patrull blivit attackerade på Syrénvägen i Laholm.

Poliserna var ute på ett jobb när de blev beskjutna av en tung fyrverkeripjäs som exploderade ljudligt i närheten av patrullen.

– De som avfyrade fyrverkeripjäsen befann sig vid Parkskolan och sköt ner på poliserna cirka 50–100 meter bort, säger Jan Jönsson på Laholmspolisen och berättar att ingen av polismännen fick några men av explosionen.

Vem eller vilka som stod bakom beskjutningen är okänt.

Den nya lagen innebär ett förbud att angripa eller på annat sätt störa blåljuspersonalens arbete och straffskalan berättar att normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse. Betraktas brottet som grovt är straffskalan lägst två år till högst 18 års fängelse.

Publicerad 07 January 2020 12:00