Vanja Johansson och barndomsvännnen Barbro fann varandra av en slump på Jakobsleden.

Vanja Johansson och barndomsvännnen Barbro fann varandra av en slump på Jakobsleden. Foto: Privat

Vanja träffade sin barndomsvän på 80 mils vandring: "Måste varit meningen"

Vandrade Jakobsleden genom Spanien

SKUMMESLÖVSSTRAND.

Vandra 80 mil? Ja, det är inte omöjligt. Det kan Vanja Johansson konstatera efter att ha vandrat den milslånga Jakobsleden genom Spaniens höga berg och djupa dalar. "Alla kan göra det – det sitter i huvudet", säger hon.

Av
Wilhelm Nilsson

Skummeslövsstrandsbon Vanja Johansson, 65, insåg att hon behövde finna ro och komma bort från vardagen ett tag. En vardag som till största delen innebär tid med maken Thorvald och deras barn och barnbarn. Det blir mycket tid som binds upp och det ville Vanja alltså komma bort ifrån, även om hon "älskar sin familj". Och hon visste precis vad hon skulle göra under sin "ensamma" tid. Hon skulle vandra pilgrimsleden i Spanien.

– 2008 läste jag en bok av Paulo Coelho – Pilgrimsleden hette den. Paulo beskrev miljön så fantastiskt att det kändes som att man var på plats. Detta har jag sedan dess velat uppleva själv. När då tiden fanns till för att bege sig iväg, var det bara att åka, säger Vanja Johansson.

Men det var inte bara att boka första bästa flyg och bege sig iväg. Hennes make var skeptisk till att hon skulle vandra helt ensam.

Viljan av att finna ro fick Vanja till att äntligen upptäcka vandringsleden hon drömt om.

Viljan av att finna ro fick Vanja till att äntligen upptäcka vandringsleden hon drömt om. Foto: Privat

– Jag pratade med en väninna som gått leden själv. Hon sade att det inte var några problem alls. Sedan träffade vi en researrangör, jag och min man, och han upplyste oss om vad som är viktigt att tänka på, berättar hon.

Vad är viktigt att tänka på?

– Har man inte vandrat förut, vilket jag inte hade gjort, så bör man vandra under en period innan man åker. Så jag köpte bra utrustning och skor och begav mig sedan ut på vandringsleder i både Skåne och Halland. Sov över ett par nätter under några vandringar, för att verkligen känna på hur det känns. Det var då jag fick feeling för vandring.

Även om vandringen på hemmaplan är något som Vanja kan tänka sig att göra igen, var pilgrimsvandringen från franska Jean Pied de Port via Pamplona till Santiago de Compostela, "något helt annat".

– Det är så svårt att beskriva, man måste ha varit med om det själv. Därför är jag glad över att min dotter och hennes dotter på åtta år gick med mig under några sträckor. Under den här vandringen får man uppleva naturen på ett helt annat sätt än som på en charterresa, liksom att man kommer närmre kulturen och invånarna. Och man träffar på så mycket människor som har så många olika bakgrunder, säger Vanja Johansson.

Under 80 mil gick Skummeslövsstrandsbon till fots i blandad natur.

Under 80 mil gick Skummeslövsstrandsbon till fots i blandad natur. Foto: Privat

Inte minst mötet med sin gamla barndomsvän, Barbro, som inte hade träffat på 50 år. Till en början kände kvinnorna inte igen varandra. Men efter att den ene frågade var den andre kom ifrån, och de börjat prata om varandras uppväxtorter, Lagan och Strömsnäsbruk, slog det dem att deras föräldrar umgicks när de var barn.

– Barbros mamma och min pappa satt i samma koncentrationsläger i Polen. På så vis fann de varandra när de bodde så nära varandra i Sverige, berättar Vanja och fortsätter:

– Men det mötet var så starkt. Det är nästan så att man tänker på att det var meningen med hela resan.

Umgås ni i dag, du och Barbro?

– Ja, vi träffas ofta och håller kontakten. De är verkligen jätteroligt att det blev så.

Om det blir fler vandringsturer för barndomsvännerna tillsammans låter vi vara osagt. En sak som är säker. Vanja kommer att fortsätta sina vandringar. Först ut blir Franciskusleden mellan Byarum och Vadstena till våren. I höst siktar hon på att få med sig maken Thorvald på en vandring i Spanien.

Mersmaken av de spanska vandringslederna, har fått Vanja till att planera en ny Spanienresa till hösten.

Mersmaken av de spanska vandringslederna, har fått Vanja till att planera en ny Spanienresa till hösten. Foto: Privat

– Jag kan inte få nog av det här. Man mår verkligen bra i kropp och själ efter de här vandringarna. Jag rekomenderar verkligen alla att göra det här. Är man bara frisk nog, så är alla vandringar möjliga. Mycket sitter i huvudet, än i det fysiska, avslutar Vanja Johansson.

Publicerad 05 January 2020 07:00