"Vi har roligt tillsammans - det är lätt att skapa en bra gemenskap i Pickleball", säger Glenn Hanzen i Knäreds IK Pickleball. Foto: Privat

Snabbväxande sporten har fått fäste i Knäred

"Pickleball kan få större genomslag än padel"

KNÄRED.

Två spelare, två rack och en boll. Också ett badmintonnät, förstås. Det är allt som krävs för att utöva den snabbt växande sporten, pickleball. På svensk mark är idrotten ny, men har redan fått ett fäste på olika håll. Såväl även i Knäred.

Av
Wilhelm Nilsson

Pickleball är sporten som föddes i USA på 1960-talet. Racketporten utövas på en badmintonbana där nätet sänks och utövarna spelar bollen över hela banan, till och med ytterlinjerna. När Knäredsbon Glenn Hanzen fick syn på sporten via ett Youtube-klipp för två år sedan – fastnade han direkt.

– Det såg otroligt enkelt och roligt ut, så jag tittade efter om det fanns något i närheten, vilket det gjorde. Korpen hade då nyligen tagit in det hos sig men halltiderna var inte de bästa. Driven som jag är tog jag då tag i saken och förhörde mig med Knäreds IK om vi inte kunde ta in sporten i föreningen. Styrelsen nappade direkt, säger Glenn Hanzen.

När pickleball blev en egen sektion i Knäreds IK för ett år sedan, kunde den anrika föreningen från 1932 stoltsera sig som Sveriges tredje pickleball-förening. I dag, ett år senare, har sporten vuxit och genererat i 70 aktiva föreningar i hela landet. Glenn Hanzen spekulerar i att det knappast rör sig om en slump.

– Pickleball är så lättillgängligt, en billig sport, och kan utövas av alla. Ibland har vi tre generationer som spelar samtidigt. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans. Det är lätt att skapa en bra gemenskap när det både är enkelt och inte är på största allvar. På så vis tror jag också att pickleball kommer etablera sig fortare i Sverige än vad padeln gjorde, berättar pickleball-entusiasten.

Pickleball spelas med ett racket och en boll som kan liknas en innebandyboll.

Pickleball spelas med ett racket och en boll som kan liknas en innebandyboll. Foto: Privat

I dag är Knäreds IK:s pickleball-sektion uppemot 25 aktiva medlemmar. Under året hoppas föreningen kunna växa ytterligare, och planen är att få med både skolungdomar och personer med funktionsnedsättning. Därför är redan pickleballsambassadörerna i föreningen, Glenn Hanzen, Dan Nilsson och Magnus Nilsson igång med att bredda verksamheten.

– Vi har fört en dialog med skolorna och kommer att utbilda fyra idrottslärare helt gratis hos oss. Vi vill att de ska lära ut sporten till skolungdomarna, eftersom det är en sport som passar alla. En dialog med Laholms kommun har också förts, då vi kommer att bjuda in de som bor p LSS-boenden. Under våren är målet att vi ska starta en handikapssektion, då vi är måna om att alla ska ges chansen att verka i vår förening, förklarar Glenn Hanzen.

Para-pickleball spelas på så vis att bollen får studsa två gånger på banan, innan den måste slås iväg. Utövarna spelar även på en mindre bana, där de inrelinjerna används. Precis som på de större banorna, räknas poängen i set med poängräkning upp till elva.

Publicerad 04 January 2020 07:00