Kyrkstallet bredvid Sankt Clemens kyrka, som ingår i Laholms pastorat.

Kyrkstallet bredvid Sankt Clemens kyrka, som ingår i Laholms pastorat. Foto: Mikael Gamm

Stort intresse för kyrkan: "Rekordmånga på gudstjänsterna"

Allt fler kommer till gudstjänsterna trots dyster statistik

LAHOLM.

Mindre besökare på gudstjänsterna, menar statistiken. Verkligheten säger något annat. I Laholm är intresset för svenska kyrkan större än någonsin.

Av
Wilhelm Nilsson

Allt färre går på gudstjänsterna i Laholms kommun. Det menar statistik som Nyhetsbyrån Sirén tagit fram som övergriper åren 2014 till 2018. Enligt rapporten ska pastoraten i Laholm ha tappat 17 procent i antalet besökare under de fyra åren.

Verkligheten är dock en annan. Åtminstone om man ska tro Anders Knutsson, kyrkoherde för det större pastoratet i kommunen – Laholms pastorat.

– Statistiken stämmer med all säkerhet. Vi hade ett problem med vår redovisning av våra besökare mellan 2017 och 2018, vilket innebär att färre besökare än vad vi verkligen hade redovisades. Sett till vad vi verkligen har - ökar antalet besökare markant, säger Anders Knutsson.

När Anders Knutsson blickar tillbaka på 2019, beskriver han det som ett "fantastiskt år" för Svenska kyrkan i Laholms pastorat.

– Fler människor än någonsin har besökt våra gudstjänster. Julhelgen var helt magisk. 190 besökare kom på gudstjänsten under julaftonseftermiddagen. Sett till 2018, dubblades besökarna i Skummeslöv, då vi hade ett hundrtal på plats under julottan. Så självklart märker vi av att intresset för våra gudstjänster har blivit mycket större, berättar kyrkoherden.

Även om Anders Knutsson pekar på ett "fantastiskt intresse", finns det baksidor. Ju fler som kommer, desto mindre plats finns det att tillgå i kyrkorna. Därför ser nu Laholms pastorat över sina kyrkor för att alla ska få plats.

– Just nu har vi ingen konkret plan, men vi ska inom kort sätta oss ner för att se vad vi kan förändra. Man måste förändra med försiktighet och tänka efter noggrant innan vi tar sådana här beslut, förklarar Knutsson.

Det har tidigare pratats om att allt fler väljer att gå ur den svenska kyrkan. Men sett till det intresse som du beskriver, Anders, får man en bild av att ni är ganska välmående i Laholm.

– Ja, vi ser en uppåtgående trend hos oss. Generellt sett över riket, väljer en del att gå ur. Under 2019 hade vi endast en procent av medlemmarna som gick ur Laholms pastorat. Vi ser samtidigt att fler väljer att gå med i kyrkan igen, efter att ha tidigare gått ur, avslutar han.

Publicerad 02 January 2020 11:23