Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Sarah Bernshed

Stellan Sturesson: "En utskälld krönika som ändå var sann"

KRÖNIKA.

Inte bra brå! För sådär ett halvår sen reagerade en läsare så argt på min krönika i LT att hon på facebook hävdade att det vara något av det värsta hon läst!

Av
Stellan Sturesson

Vad min text handlade om? Jo, jag antydde att det nog inte går att lita helt på brå, Brottsförebyggande rådet. Att den myndighet som ska förebygga brott smyger med fakta som kan tas illa upp.

Ja, du vet ju vid det här laget vad en av förra veckans stora nyheter var: att det inte går att lita på brå! Det handlar om censur och tystnadskultur och att ledningen är så beredd att stryka makten medhårs att obekväma fakta aldrig publiceras. Jag fick en bekräftelse.

Och nu vet du också var du läste det först...

Sann bild? Vi låtsas att du satt dig tillrätta för en spännande upplevelse på biografen, åttonde raden framifrån. Så börjar filmen. Redan i inledningen handlar det om några skyddsvakter som med hjälp av nycklar och tillgång till kod stjäl ett antal skarpa vapen mitt inne i landets regeringskansli, rikets mest skyddade plats! Och det sker inte bara en gång, utan flera. Sex pistoler försvinner, och sen ett par hundratal patroner ovanpå det!

Så korkad skulle inte en stat vara att det skulle vara möjligt att stoppa på sig pistoler från ett kansli listat som högsta säkerhetsklass. - Så trams, ge mig pengarna tillbaka!!

Så vad händer då? Jo, du blir naturligtvis så irriterad över en sån overklig 25-öreshistoria att du reser dig, lämnar biografen och kräver pengarna tillbaka! En så orimlig berättelse! Så korkad skulle inte en stat vara att det skulle vara möjligt att stoppa på sig pistoler från ett kansli listat som högsta säkerhetsklass. - Så trams, ge mig pengarna tillbaka!!

Ändå är det just precis detta som hänt, på redigt. Nå, lätt fixat tänker man. Så klart att det finns övervakningskameror som avslöjar vem eller vilka av vakterna som är skyldiga till stölden! Jo, det finns en kamera som fungerar. Problemet är bara att den inte sparar bilderna...

Kändis: Greta Thunberg går från klarhet till klarhet. På bara litet mer än ett år har hon gått från att vara en anonym tös som skolstrejkar till att bli Sveriges och en av världens mest kända personer. Att få framträda inför FN och inför klimatmötet i Madrid är stort. Att dessutom utses till den mest framträdande personen av tidningen Times - enda gången någon från Sverige fått den utmärkelsen! - är, tja, en bekräftelse på att världen lyssnar. Ja, utom Donald Trump, då, och den där brasilianske presidenten. Heja Greta!

:-) Ett innerligt Gott Nytt 2020 önskas dig! Våra förhoppningar är naturligtvis att det ska bli ett riktigt bra år, där utvecklingen vänder och där vi känner att vi på nytt börjar marschera i rätt riktning. Med färre våldsdåd och fler positiva historier.

:-( Det händer för många olyckor på våra vägar, inte sällan med långtradare inblandade. Undra på det. När polisen stannade en chaufför hade han sovit fem timmar - på tre dygn! Knepet var att använda två körkort…

Publicerad 29 December 2019 00:00