Ordförande Linda Romberg med Björbäcks maskot bävern. Ryttarföreningen är årets förening i Laholms kommun 2019.

Ordförande Linda Romberg med Björbäcks maskot bävern. Ryttarföreningen är årets förening i Laholms kommun 2019. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Björbäcks RF är årets förening i Laholms kommun

Fyller 50 i år, arrangerade SM och erbjuder barn och ungdomar breddverksamhet

LAHOLM.

Björbäcks RF är årets förening i Laholms kommun. Den 50-årsjuliberande ryttarföreningen prisas för sitt arbete med barn och ungdomar samt för sitt arrangörskap vid ponny-SM i somras. – Jag är både förvånad och glad, säger Björbäcks RF:s ordförande Linda Romberg.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det är jätteroligt för medlemmarna. Många har slitit och kämpat väldigt hårt det här året och flera av oss är trötta och slitna. Så kommer en sådan här grej, och så känner man: wow!, fortsätter Romberg.

Björbäcks RF bildades 1969. Föreningens målsättning är att ha en breddverksamhet inom ridsport, både för juniorer och seniorer, oavsett erfarenhetsgrad. Björbäcks RF anordnar varje sommar ridläger för barn och ungdomar och varje år lokala, regionala och nationella tävlingar.

– Vårt ridläger brukar vara väldigt uppskattat. De flesta barnen och ungdomarna som är med är 10-13 år gamla. De rider två gånger om dagen och får även teori. De äldre ungdomarna i föreningen, som kanske känner sig för gamla för att delta, kan hjälpa till och blir så på vis involverade.

I somras arrangerade Björbäcks RF ponny-SM. Tävlingen blev en succé med fina ritter och väldigt nöjda deltagare. SM:et var dock en prövning för arrangörsklubben.

– Det var rörigt inför tävlingarna. Vi hade svårt att få ihop så många funktionärer som behövdes. Men det löste sig till slut. Det var väldigt mycket att planera inför och väldigt mycket jobb under tävlingen. Vi är en erfarenhet rikare. Vi var dessutom väldigt duktiga på att dokumentera vårt arbete. Det gör att det blir enklare för oss att arrangera en liknande tävling i framtiden.

– Måndagen efter tävlingen var alla jättetrötta. Ändå tittade vi på varandra och sa; vad gör vi nu? Vad blir nästa projekt? Det var kul. Trots att det var strängt så var det väldigt roligt också. Som förening blev vi ännu mer sammansvetsad. Alla lär oundvikligen känna varandra. Flera av oss lade ner väldigt mycket tid inför och under tävlingen, fortsätter Romberg.

Björbäcks RF har knappt 100 medlemmar.

– Det är där det har legat de senaste åren. Det var fler förr. Just nu gläds vi över att ha flera duktiga ponnyryttare i klubben. Det är ju de som är framtiden. Dessutom är vi rädda om de medlemmar som inte rider på så hög nivå men som tycker om att syssla med hästar. De är viktiga för oss.

Ingela Lindberg, till vänster, Hanna Fagerlind, Tyko C Romberg och Linda C Romberg gladdes över att Björbäcks Ryttarförening utsetts till årets förening.

Ingela Lindberg, till vänster, Hanna Fagerlind, Tyko C Romberg och Linda C Romberg gladdes över att Björbäcks Ryttarförening utsetts till årets förening. Foto: Rickard Gustafsson

Hur skulle du vilja beskriva Björbäcks RF som klubb?

– Gemenskap, glädje och en underbar anläggning!

Vad ser du fram emot under 2020?

– Vår jubileumsfest som vi fått flytta fram till januari ska bli väldigt rolig. Sedan arrangerar vi ett ponny-meeting i augusti som ska bli kul att köra. Jag ser också fram emot Pontus Hugossons kurser. Sedan ska det bli väldigt skönt att få taket lagat på vårt ridhus så att det inte regnar in på oss. Vi har fått bidrag för att åtgärda det och kommer fixa det under nästa år, avslutar Linda Romberg.

Motivering Laholms kommuns pris till Årets förening 2019

Med ett enträget arbete i 50 år har de erbjudit barn och ungdomar en breddverksamhet inom hästsporten i Laholms kommun. Föreningen har under det gångna året varit ett föredöme i att arrangera en nationell tävling av hög dignitet som återigen satt kommunen på Sveriges hästkarta.

Publicerad 26 December 2019 09:00