Gjenis Zeqiri är årets fotbollsspelare i Laholms kommun 2019.

Gjenis Zeqiri är årets fotbollsspelare i Laholms kommun 2019. Foto: Johan W Jönsson

Han är årets spelare i Laholms kommun

Gjenis fick sitt genombrott i LFK

LAHOLM.

Gjenis Zeqiri är årets fotbollsspelare i Laholms kommun. Anfallaren gjorde en mycket vass säsong i det Laholms FK som var så nära att gå upp i division 2. – Det känns självklart kul att få den här utmärkelsen. Det är ett kvitto på att man gjort något bra, säger Zeqiri.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Med sina 18 mål vann Gjenis skytteligan i division 3. Stundtals gjorde den kraftfulle och tekniske forwarden lite som han själv ville på planen.

– Hårt arbete belönar sig. Det lossnade ordentligt för mig i år. Samtidigt har hela laget gjort en bra säsong och vem som helst kunde fått det här priset. Jag är väldigt tacksam över utmärkelsen.

Gjenis började spela fotboll som tioåring. Moderklubben heter IF Leikin.

– Det var kärlek från första ögonkontakten. Sedan dess har jag alltid spelat fotboll – med mina bröder i trädgården och i lag.

Via Halmia hamnade Zeqiri i Halmstads BK:s U17-lag och sedan i U19.

– Jag provtränade och spelade två matcher. I den första var jag usel. I den andra gick det bättre och jag gjorde två mål. Efter det gick jag till HBK.

– I U19 fick jag en liten dipp ifjol. Jag hamnade på bänken och tappade motivationen lite. Men jag tränade på. Jag kände att jag behövde speltid och gick över till Snöstorp Nyhem förra hösten.

– Det var tuff konkurrens på forwardssidan i HBK:s U19-lag. Rasmus Wiedsheim Paul var en av de jag konkurrerade med.

– I Snöstorp fick jag Peter Lindau som tränare. Där blev jag omskolad till vänsterytter. Peter nästan bad mig att dribbla. Jag gillade det. Jag tycker om att bjuda publiken på lite show också.

När Snöstorp Nyhem lade ner seniorlaget efter säsongen 2018 hörde Zeqiri av sig till LFK.

– Peter Åberg hade hört talas om mig och lät mig komma och testa. Kalle Björklund, en fantastisk tränare, gav mig förtroende direkt. Jag gjorde två mål i första träningsmatchen och sedan rullade det bara på.

Maja Ljungberg och Gjenis Zeqiri, båda Laholms FK, var bäst 2019.

Maja Ljungberg och Gjenis Zeqiri, båda Laholms FK, var bäst 2019. Foto: Johan W Jönsson

Har du utvecklat något speciellt under det senaste året?

– Jag har alltid tränat stenhårt men det mentala har jag inte jobbat på. Jag har blivit mycket starkare mentalt och jag har mognat i mitt spel.

– Kalle kunde skälla på mig inför hela laget och jag tog till mig av det han sa. Jag har med mig det. Gör jag mina lagkamrater bättre blir jag bättre själv också.

– En man med Kalles erfarenhet måste man ha respekt för. Han har gjort mig till en bättre spelare. Han gav mig förtroende och jag tror på mig själv på ett annat sätt idag.

Hur tycker du att LFK:s säsong som lag varit?

– Vi förtjänade att gå upp i tvåan. Det var inte många som trodde på oss. Men vi tränade hårt och pushade varandra. Det är fantastisk lagsammanhållning i LFK. Det finns inga grupperingar. Säsongen är mer än godkänd. Vi slutade tvåa i serien och spelade fin fotboll. Det såg man inte minst på publiksiffrorna, säger Zeqiri.

Som sin största styrka lyfter Gjenis fram viljan.

– Jag vill ha mer hela tiden. Jag blir aldrig nöjd. Jag tänker hela tiden på vad jag kan göra bättre så att jag kan utvecklas vidare. Sedan har jag bra teknik, är ganska snabb med bollen och har bra avslut.

Huvudspelet är något som kan utvecklas.

– Jag är lång – 1,90. Kan jag bli bättre i huvudspelet kommer jag kunna göra fler mål.

Var Zeqiri spelar nästa säsong vet han inte. Provspel med Halmia, Värnamo och Eskilsminne har stått på agendan hittills under vintern.

– Jag kommer inte att stressa fram något beslut. Jag vill spela någonstans där jag får förtroende, speltid och kan utvecklas.

Vad är målet på sikt?

– Självklart att bli fotbollsproffs. Blir jag inte det ska jag i varje fall se till att jag gjort allt jag kan för att försöka bli det.

Vem hade du givit utmärkelsen till om du fått välja?

– Oj, det är svårt! Alla i laget kunde fått den. Någon kanske blir ledsen om jag väljer en. Men jag måste ta Rasmus Lundgren. Det är en fantastisk lagkamrat och en väldigt duktig målvakt. Han kommer alltid glad till träningarna och har alltid rätt inställning. Han har gjort en riktigt bra säsong, avslutar Gjenis Zeqiri.

Gjenis Zeqiri

Ålder: 20 år

Bor: Halmstad

Från: Halmstad

Moderklubb: IF Leikin

Klubb: Laholms FK

Tidigare klubbar: IF Leikin, IS Halmia, Halmstads BK, Snöstorp Nyhem FF

Familj: mamma, pappa, en yngre bror och två äldre

Yrke: studerar till bygg- och fastighetsekonom på Högskolan i Halmstad

Favoritklubb: Barcelona

Favoritspelare: Messi och Zlatan

Viktigast på julbordet: köttbullar

Minst viktigt på julbordet: sill (jag fattar inte hur någon kan äta det där)

Publicerad 24 December 2019 09:00