Norsk polis lyckades inte identifiera den kropp som hittades i vattnet vid ön Kalvøya utanför Kristiansand. Först nu, elva år senare, kan man fastslå att det är en 49-årig kvinna hemmahörande i Laholms kommun.

Norsk polis lyckades inte identifiera den kropp som hittades i vattnet vid ön Kalvøya utanför Kristiansand. Först nu, elva år senare, kan man fastslå att det är en 49-årig kvinna hemmahörande i Laholms kommun. Foto: Roland Magnusson/Adobe Stock

Kropp från Laholmskvinna identifierad i Norge

Försvann spårlöst 2008 – kan ha förts dit av havsströmmar

LAHOLM.

Det är elva år sedan en 49-åriga kvinna från en mindre ort i Laholms kommun försvann spårlöst. Hon hittades i havet utanför Norge månaden senare – men har inte kunnat identifieras förrän nu med hjälp av tandröntgenbilder. Polisens teori är att kroppen kan ha förts med strömmar från Lagan till norska kusten, skriver Dagens Nyheter.

Av
Rickard Gustafsson

Det är Dagens Nyheter som uppmärksammat det mystiska fallet med en kvinna som den 2 januari 2008 försvann helt utan spår.

Polisen har gjort en kartläggning av kvinnans sista dygn innan försvinnandet och kunnat konstatera att hon träffade en granne vid 12-tiden och strax därefter haft besök av hemtjänsten. Vid 15.30-tiden tog hon en taxi till Apoteket på Stortorget i Laholm och därefter fanns inga spår.

Knappt en månad efter att kvinnan försvann spolades en kropp upp på stranden på den norska ön Kalvøya, inte långt från staden Kristiansand på norska sydkusten.

Kroppen obducerades men dödsorsaken kunde inte fastställas. Det som bevarats bäst på kroppen var fötterna, där ett par skor av en mycket vanlig modell, i storlek 39, satt kvar.

Trots flera försök kunde den norska polisen inte matcha kroppen med någon som var anmäld försvunnen i Norge.

Polisen i Norge samlade bland annat in DNA, fingeravtryck och röntgenbild av tänderna och skickade informationen till Interpol och till svenska polisen. Det svenska Rättsmedicinalverket sökte i sitt register DVI (Disaster Victim identification) utan resultat.

Men det kalla fallet fick ny glöd i år, sedan en ny version av DVI-programmet införts. Det var tandröntgenbilderna som gjorde att identiteten på kvinnan kunde fastställas.

– Programmet är tänkt att användas när man jobbar med katastrofoffer, inte vid försvinnanden. Det är först nu när det är strået vassare som man kan få loss sådana här fall, säger Irena Dawidson, rättsodontolog vid Rättsmedicinalverket, till DN.

Det är i alla fall klart att hon har befunnit sig i närheten av Lagan när hon försvann. Det är rimligt att hon kan ha förts med havsströmmarna till Norge, det stämmer hyfsat i tid med när hon hittades.

Hallandspolisen utreder nu om kvinnan utsatts för brott i samband med försvinnandet, en så kallad dödsfallsutredning.

– Det fanns ju ganska få trådar att dra i 2008 och de har ju inte blivit lättare för oss att dra i nu. Det är i alla fall klart att hon har befunnit sig i närheten av Lagan när hon försvann. Det är rimligt att hon kan ha förts med havsströmmarna till Norge, det stämmer hyfsat i tid med när hon hittades, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland till DN.

Kroppen förvarades på bårhus i sju år innan kvarlevorna begravdes. Den kremerades och begravdes i en anonym minneslund i Norge 2015 efter beslut av polisen.

Publicerad 09 December 2019 11:57