Nye chefredaktören: "Vårt löfte är lokal journalistik i Laholms alla brevlådor"

Av
Jannik Hansen

Som ny chef är en gyllene regel att vara försiktig med att för snabbt lova saker. “Stora öron och liten trut” brukar vara en bra strategi den första tiden på jobbet. Ändå tycker jag att ett löfte måste ges redan här i tredje meningen, medan jag fortfarande har läsarens uppmärksamhet: Den lokala bevakningen är A och O för Laholms Tidning. Den kommer att fortsätta, precis som idag.

Så var det sagt och jag kan växla spår till något som jag är lika angelägen om att få säga: Jag är stolt, glad och ödmjuk över att ha blivit ansvarig för en tidning som jag vet betyder så mycket i Laholm med omnejd och som dessutom uppbådat ett så starkt stöd från lokalsamhället att det skrivits ett stycke svensk presshistoria.

Det stora engagemanget är fullt förståeligt, rent av logiskt. Lokala nyheter - och lokala opinioner - är viktiga i en fungerande demokrati. För utan insyn, utan granskning och utan debatt, så minskar engagemanget i samhället. Det blir svårare att fatta ett väl övervägt beslut i valet till kommunfullmäktige och vanskligt att bedöma rimligheten i olika beslut som tas. I förlängningen riskerar bristen på insyn att leda till slapphet med makt och skattepengar, förfall och korruption.

Därutöver skänker det en stolthet till en ort att ha en egen tidning. Precis som det gör att ha ett torg, ett stadshotell och en fotbollslag.

Min egen journalistbana har gått via lokala tidningar hela vägen. Så jag vet vad en tidning kan betyda för en ort. Mitt första fasta reporterjobb var på Nordvästra Skånes Tidningar i Klippan. Dessförinnan hade jag skrivit frilansartiklar. Och innan jag kunde titulera mig “tillsvidareanställd” spenderade jag ett antal somrar som reportervikarie i Ängelholm, Bjuv och Åstorp. Det blev även avstickare till Båstad med omnejd.

Så småningom blev jag nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, för editionen Landskrona Posten. Där skrev vi om allt från föreningsliv till politiska beslut. Få ämnen var för små, inga var för stora.

Därför är jag också otroligt nöjd när jag bläddrar i dagens Laholms Tidning. Här finns lokala krönikor, massor med nyheter, insänt material, sport och kultur. Allt med lokalt fokus och en stark närvaro. Därför säger jag också att vårt löfte gällande Laholms Tidning är oförändrat: Lokal journalistik i Laholms alla brevlådor varje vecka.

Som chefredaktör vill jag gärna ha en dialog med dig som läser oss. Vad saknar du i tidningen. Vad har du fått nog av? Hör av dig, gärna per mejl jannik.hansen@laholmstidning.se

God läsning!

Publicerad 08 December 2019 09:00