Laholms konsertförening får ingen ersättning av Laholms kommun för den inställda konserten på Teatersalongen den 13 oktober som skulle ägt rum samtidigt som Postkodlotteriets

Laholms konsertförening får ingen ersättning av Laholms kommun för den inställda konserten på Teatersalongen den 13 oktober som skulle ägt rum samtidigt som Postkodlotteriets "Grannyran" på Stortorget. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Kommunen ersätter inte förening för inställd konsert

Ljudet från Arvingarna under Grannyran tvingade konsertförening att ställa in

LAHOLM.

Laholms konsertförening ansökte om 19 869 kronor i ersättning från Laholms kommun efter att de i oktober tvingades ställa in en konsert på Teatersalongen när ”Grannyran” intog Stortorget. Nu har kommunen svarat på ersättningsanspråket, vilket blev: 0 kronor.

Av
Rickard Gustafsson

När Postkodlotteriet och TV4 fick tillstånd att nyttja Stortorget den 13 oktober för att dela ut miljontals kronor till glada våxtorpsbor betydde det samtidigt att evenemanget på torget skulle störa ut Laholms konsertförenings konsert med klassisk musik på Teatersalongen.

– Scenen på torget kommer vara riktad mot banken och hotellet och när ljudet från högtalarna och Arvingarna spelar tränger det in i Teatersalongen, sa konsertföreningens ordförande Christer Johnsson till LT den 10 oktober.

Konsertföreningen tvingades helt sonika ställa in sitt arrangemang men hade redan ett juridiskt bindande kontrakt med artisterna och hade även dragit på sig kostnader för annonser, tryck av affischer och programblad. Dessutom gick föreningen miste om publikintäkter.

Föreningen vände sig till kommunen med ett ersättningsanspråk på 19 869 kronor eftersom de gett tillstånd åt ”Grannyran”.

Ordföranden i Laholms konsertförening, Christer Johnsson, är besviken över att kommunen inte ger någon ersättning alls för den inställda konserten på Teatersalongen.

Ordföranden i Laholms konsertförening, Christer Johnsson, är besviken över att kommunen inte ger någon ersättning alls för den inställda konserten på Teatersalongen. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Nu har kommunen, genom ett mejl från kommunchefen Anders Einarsson, svarat på ersättningskravet och av det framgår att inga pengar kommer att betalas ut.

Kommunchefen skriver att det är Polismyndigheten som gett Postkodlotteriet tillståndet på Stortorget och att kommunen bara tillstyrkt ansökan.

”Kommunen ansvarar inte för tillståndet av begagnandet av offentlig plats och anser inte att någon ersättning kan utgå för den på konsertföreningens egna initiativ inställda konserten. Kommunen ser inget hinder i att de två arrangemangen varit möjliga att företa på samma gång i centrala Laholm”, skriver kommunchefen.

Vi tycker att kommunens bedömning är felaktig. Ljudet från högtalarna när Arvingarna spelade hade gått rätt in i Teatern och det gick helt enkelt inte att genomföra vår konsert.

Christer Johnsson delar självfallet inte kommunens bedömning. Han menar att det är allmänt känt att Teatersalongen är lyhörd.

– Vi tycker att kommunens bedömning är felaktig. Ljudet från högtalarna när Arvingarna spelade hade gått rätt in i Teatern och det gick helt enkelt inte att genomföra vår konsert. Det var maximal osis att de här arrangemangen hände samtidigt.

Några ytterligare propåer gentemot kommunen kommer inte att ske meddelar ordföranden.

– Nej, det här är en smäll vi får ta, säger han.

Publicerad 06 December 2019 16:03