Att cykla på vägen mellan Hasslöv och Östra Karup betyder små marginaler på den stundtals trafikerade vägen.

Att cykla på vägen mellan Hasslöv och Östra Karup betyder små marginaler på den stundtals trafikerade vägen. Foto: LT/Arkiv

Klubbad budget positivt för GC-väg mellan Hasslöv och Ö Karup

Efter nästan 40 års kamp – nu blir den äntligen av

HASSLÖV/ÖSTRA KARUP.

Ortsborna i Hasslöv och Östra Karup kan nu äntligen glädjas fullt ut. När kommunfullmäktige i Laholm klubbade budgeten för 2020 blev det också definitivt klart att pengar avsatts för gång- och cykelväg mellan de två orterna.

Av
Rickard Gustafsson

Det är ibland väldigt långa ledtider i den kommunala beslutsprocessen. Den av ortsborna så länge önskade gång- och cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup tillhör definitivt kategorin över långliggare.

Men när kommunfullmäktige klubbade budgeten finns nu äntligen pengar avsatta för GC-vägen i den så kallade investeringsbudgeten.

– Bollen har så sakteliga rullat igång men vi har inte satt någon tidsram för det blir nästan aldrig som man tänkt sig, men pengarna finns, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Både Laholms och Båstads kommun har sedan tidigare tagit beslut om att skjuta till medel för att genomföra en förstudie.

– Nu tror vi inte att det är några problem med markägare på vår sida gränsen, men jag ska efter julhelgerna ta en kontakt med Johan Olsson Swanstein för att se hur Båstad ligger till i den här frågan, säger Erling Cronqvist.

Det handlar om två kilometer gc-väg där cirka 1,5 kilometer ligger i Laholms kommun och resterande 500 meter i Båstad kommun.

Vi har gjort samma sak som i Laholm och satt av pengar i vår långsiktiga investeringsplan.

När det gäller ”femhundringen” på Båstad-sidan säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad, så här:

– Det finns beslut om att vi ska göra en förstudie tillsammans med Laholm. Det är bra att den görs och vi hoppas att vi får positiva svar på de frågor som finns, säger kommunalrådet och berättar att det på Båstadsidan finns ganska många bostäder utmed den tänkta sträckningen för gång- och cykelbanan..

Olsson Swanstein upplever så här långt inte några större problemfrågor och medel finns avsatta även i Båstads budget.

– Vi har gjort samma sak som i Laholm och satt av pengar i vår långsiktiga investeringsplan.

Gladast bland politikerna är nog ändå socialdemokraten Bo Tengqvist. Han har de senaste åren banat väg för GC-vägen vid oräkneliga tillfällen i kommunfullmäktiges talarstol. Han har vid flera tillfällen också burit en specialtryckt grön t-shirt på sig med budskapet ”Ja till GC-väg”.

– Jag är så fruktansvärt glad! Det är många som har fört den här kampen men det är jag som fört upp den här frågan på politisk nivå och utmanat de styrande. Nu vill alla bygga den här cykelvägen men så var det minsann inte i början, säger Tengqvist och berättar att övriga politiker inte förstått vilka starka band det finns mellan Hasslöv och Östra Karup.

– Inför valet var vi ute och frågade Hasslövsborna vad de ville ha mest och nästan alla svarade att det var en gång- och cykelväg, berättar Tengqvist och passar på att hylla samarbetet med Hasslövs byalag och engagemanget och tålamodet hos ortsborna.

Bo Tengqvist räknar med att förstudien blir klar under 2020 och att spaden sätts i jorden året därpå.

– Jag räknar med att den blir klar 2021 eftersom det nu finns pengar avsatta i budget.

Publicerad 06 December 2019 00:00