Fredrik Johnsson är LFK:s nye assisterande tränare.

Fredrik Johnsson är LFK:s nye assisterande tränare. Arkivbild

Johnsson ny assisterande tränare i Laholms FK

De provtränar med LFK

LAHOLM.

Fredrik Johnsson blir Laholms FK:s nye assisterande tränare. Som spelare har han flera säsonger bakom sig i klubben. Nu kliver han för första gången in i en ledarroll. – Det känns som en inspirerande utmaning, säger Johnsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Som spelare känd som fysisk anfallare med stenhård vänsterslägga. Som ledare är Fredrik Johnsson inte lika testad.

– Det är helt rätt. Jag tränar dotterns lag med spelare födda -12. Men det kan nog inte betecknas som någon större merit i det här sammanhanget, skrattar Johnsson.

Nej, och det är inte därför LFK valt 31-åringen. Fredrik Johnsson har hela nio säsonger bakom sig som spelare i LFK. Utöver det, två utflykter till Markaryds IF innan han 2018 spelade hösten i moderklubben Ränneslövs GIF. Som spelare alltid maximalt förberedd – en förebild.

– Jag tror att jag kan vara ganska pedagogisk och tydlig. Detta kommer självklart att bli en utmaning men jag känner inte att min ringa erfarenhet som ledare kommer att hindra mig i rollen som assisterande tränare, säger Johnsson.

– Det ska bli kul att testa sina ledaregenskaper på det här sättet. Det känns extra bra att frågan kommer från LFK eftersom att det är en klubb jag varit i under många år och som jag känner starkt för.

Johnsson har under föregående säsong hållit helt uppe med det egna spelet. Under hösten kom suget tillbaka och efter säsongen frågade han om det var okej att han kom och tränade med LFK.

– Hungern för fotboll har kommit tillbaka. Jag tror att det varit nyttigt med ett break och att få spendera tid med familjen. Nu har suget smugit sig på mer och mer.

Johnsson känner LFK:s nye huvudtränare Joseph Wahlund väl.

– Vi har flera år tillsammans i LFK bakom oss. Vi är ganska lika i det här med organisation, ordning och struktur. Även på det personliga planet ska vi nog kunna hantera varandra på ett bra sätt, skrattar Johnsson.

Vad hoppas du bidra med?

– Jag tycker om grupper med en omgivning och atmosfär som gör att man känner sig välkommen. Det ska vara glädje att komma till träning och match. Sedan tror jag att jag kan sätta mig in i spelarnas situation. Jag är nära dem i ålder och spelade själv nyligen.

Kommer du spela med själv?

– Suget finns! Men det är inget måste. Det finns unga och lovande spelare i LFK som jag inte kommer stå i vägen för. Jag brinner mer för att lotsa de yngre förmågorna än för att spela själv. Jag kom själv till LFK som 19-åring och vet hur det är.

Att vara ledare i LFK tar mycket tid. Vad säger familjen?

– Detta är ett beslut vi tagit tillsammans. Jag brinner för fotboll och då tycker de att jag ska göra det här. Sedan förenklar det självklart att både Jill (Hugosson) och barnen är väldigt idrottsintresserade, avslutar Fredrik Johnsson.

Joseph Wahlund är nöjd med sin parhäst.

– Det känns väldigt bra! Johnsson är en jättebra person med naturliga ledaregenskaper – det är en kille som spelarna kommer lyssna på, säger LFK:s nye huvudtränare Joseph Wahlund.

– Han har redan idéer för träning av våra anfallare. Dessutom är han duktig på fysbiten. Där har han alltid själv varit ett föredöme, fortsätter Wahlund.

LFK drog igång träningen under vecka 49. Två konstgräspass och ett rent fyspass på Take Care står på det veckoliga schemat.

– På fotbollsträningarna blir det mycket spel. Jag vill att spelarna ska bli bekanta med det sätt jag tänkt att vi ska spela på, säger Wahlund.

På plats har fyra provspelare synts till. Theodor Fahlström – forward från IFK Osby men fostrad i Jonas Therns akademi i Värnamo. Hamdi Seidju – back från Rinia IF. Granit Ademi – back, ytter från Rinia IF. Båda de sistnämnda är fostrade i Falkenbergs FF. Endrit Mazreku – innermittfältare från IF Leikin.

Publicerad 03 December 2019 18:14