Stefan Zaff tror att satsningen kommer bli lyckad.

Stefan Zaff tror att satsningen kommer bli lyckad. Foto: Mikael Gamm

Gröna Hästen blir ännu grönare

Restaurangen tar upp kampen mot matsvinnet

LAHOLM. Att slänga mat är dåligt både för miljön och samhällsekonomin. För att motverka matsvinnet skapades för några år sedan appen ResQ Club, som gör det möjligt att sälja och köpa överbliven restaurangmat till ett reducerat pris. Först ut i Laholm att hoppa på tåget är Gröna Hästen.

Av
Mikael Gamm

2015 lanserades appen, och det finns i dag anslutna restauranger, bagerier och cafeér i 20 städer runt om i landet och i fyra länder världen över.

Konceptet är enkelt. Överbliven mat listas i appen och där sker även betalningen. Därefter hämtas maten i restaurangen, bageriet eller cafeét mellan i appen angivna klockslag.

– Vi ser det här som en chans för restaurangerna att göra något av maten när man har beräknat mängden mat fel. I stället för att slänga maten ges möjlighet att sälja den, säger Anna Lotta Svensson, chef för ResQ Club i Sverige, och fortsätter:

– Vi hoppas att restaurangerna förstår värdet av att tänka på miljön. Det borde vara ett självklart val för alla att aktivt jobba för en bättre miljö.

Lunchrestaurangen Gröna Hästen nere vid Lagan är först ut i Laholm att använda sig av appen.

Ägaren Stefan Zaff slår sig ner vid ett bord inne i restaurangen denna dimmiga måndagsförmiddag, och berättar om sina känslor inför det att de första matlådorna ska säljas:

– Vi är verkligen stolta över att som första restaurang i Laholm ansluta oss till ResQ Club. Gröna Hästen blir nu ännu lite grönare.

Det krävs inte många klick för att underlätta livspusslet.

Det krävs inte många klick för att underlätta livspusslet. Foto: Mikael Gamm

Vad som ligger bakom satsningen råder det inga tvivel om.

– Det handlar om att slippa kasta helt enkelt. Vi har ett miljösmart och klimatsmart tänk. Det är något som ligger i tiden, säger han och fortsätter:

– Det gör ont när vi tvingas slänga mat. Vi vill minimera matsvinnet. Och kan vi samtidigt tjäna en slant är ju det också bra.

Dock kommer inte all överbliven mat att kunna köpas.

– Vi kommer bara sälja mat som smakar bra när den värmts upp igen. Vi paketerar ingenting som vi inte är stolta över.

Den första rätten som lades ut i appen, detta på måndagseftermiddagen, blev pannbiff med ädelostsås, gräslök, bacon och potatis

Gröna Hästen kommer dock inte att stå i ensamt majestät på den miljömedvetna tronen särskilt länge till. Fler ställen är nämligen på väg att ansluta sig till tjänsten, berättar Anna Lotta Svensson.

– Det finns några fler ställen i Laholm som har visat intresse, men de vill inte sätta igång förrän efter årsskiftet. Ofta är det så att när någon hoppar på något nytt, så följer andra efter, säger hon.

Hur det kommer att gå för appen i Laholm återstår att se, men det råder iallafall positiva tongångar nere vid Lagan.

– Jag tror på detta, säger Stefan Zaff medans det steks pannbiffar och kokas potatis inne i restaurangens kök.

Publicerad 03 December 2019 00:00