Socialdemokraten Bo Tengqvist tycker inte om beslutet att ge den privata förskolekoncernen Norlandia Förskolor tillåtelse att bygga och öppna en förskola i Skummeslövsstrand med plats för 100 barn.

Socialdemokraten Bo Tengqvist tycker inte om beslutet att ge den privata förskolekoncernen Norlandia Förskolor tillåtelse att bygga och öppna en förskola i Skummeslövsstrand med plats för 100 barn. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

(S) och (V) kritiska mot privat förskola vid kusten

Bo Tengqvist (S) orolig för trafiksituationen och låg personaltäthet

SKUMMESLÖVSSTRAND. Efter votering gav Barn- och ungdomsnämnden klartecken till att tillåta en privat förskola med 100 nya platser i Skummeslövsstrand. Bakom förskolesatsningen står företaget Norlandia Förskolor AB. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är dock väldigt kritiska till det kommande bygget.

Av
Rickard Gustafsson

Nu står det klart att en politisk majoritet ställer sig bakom företaget Norlandia Förskolors planer på att bygga en förskola avsedd för 100 barn på Västkustvägen i Skummeslövsstrand.

Företaget inkom med en ansökan till Laholms kommun i augusti i år och driver i dag verksamhet på 63 platser i Sverige däribland i Halmstad och Helsingborg.

Etableringen av ytterligare en fristående förskola i Skummeslövsstrand kommer på sikt att underlätta för kommunen att fullfölja kommunens skyldigheter om att erbjuda förskoleplats. Det tycker ordföranden Maria Bronelius (C) är bra.

– Jag ser det som positivt. De hjälper oss att bygga ut förskoleplatserna utan att vi behöver investera, säger Maria Bronelius (C) som fick alla andra partiers ledamöter med sig förutom socialdemokraternas.

Tillståndet att bygga och öppna förskolan gäller fram till december 2021.

– Det är fullt just nu i Allarps förskola och området växer hela tiden och det kommer att fylla på. Vi behöver både kommunala, privata och kooperativa valalternativ, säger Maria Bronelius.

Jag tycker inte man kan säga ja till det här. Förskolepersonalen har det tufft som de har det.

Bo Tengqvist (S) är inte alls nöjd med beslutet och krävde votering. Men endast Tengqvist och partikollegan Annita Asplid var emot och de reserverade sig mot beslutet.

Även Lennart Svensson (V), ersättare i Bun, är emot beslutet.

– Jag tycker det skadar vår verksamhet för det blir fler privata förskoleplatser än kommunala. I min värld tycker jag att kommunen ska stå för förskole- och skolverksamhet, säger Bo Tengqvist och fortsätter:

– Personaltätheten är sämre än kommunens. De har 6,2 barn per pedagog och i kommunen har vi 5,5. Jag tycker inte man kan säga ja till det här. Förskolepersonalen har det tufft som de har det, säger Bo Tengqvist som även tycker att 100 förskoleplatser på den drygt 4 000 kvadratmeter stora tomten är i mesta laget då han oroar sig för barnens utemiljö.

Även trafiksituationen vid den kommande förskolan oroar Socialdemokraterna. Tengqvist tror att korsningen Västkustvägen/Stora Strandvägen blir allt för trafikerad när alla föräldrar som ska hämta och lämna ska tampas med trafik till befintliga bostadsområden samt med till- och frånfartstrafiken till återvinningsstationen.

Publicerad 02 December 2019 12:41