Åke Lernmark, ansvarig för Teddystudien, prisades nyligen för sin epokgörande forskning.

Åke Lernmark, ansvarig för Teddystudien, prisades nyligen för sin epokgörande forskning. Foto: Svenska läkaresällskapet/Adobe Stock

Skånska forskare: Snart finns vaccin mot typ ett-diabetes

"Inom de närmste 5–10 åren så kommer något att hända"

SVERIGE.

Det pågår hårt arbete för att lösa diabetesgåtan. Forskare i Skåne menar att det snart kommer finnas ett vaccin mot typ ett-diabetes.

Av
Felix Alnemark

– Framtagandet av ett vaccin pågår. Så det är inom de närmste 5–10 åren så kommer något att hända på vaccin-sidan. Med den kunskapen kommer man kunna ta fram nya läkemedel och behandlingar, säger Åke Lernmark, huvudansvarig för Teddy-studien i Sverige, till P4 Kristianstad.

Den internationella Teddystudien har pågått i 15 år och med hjälp av skånska barn ska problemet lösas. Det beskrivs som den största forskningsstudien som finns i världen.

Barnen kommer till mottagningen i Helsingborg fyra gånger per år där de träffar sin "Teddysjuksköterska". Barnen som deltar i studien har förhöjd genetisk risk att drabbas av typ 1-diabetes och de kommer följas av forskarna under 15 år.

Åke Lernmark fick nyligen Oscar Medins-pris tilldelats sig av Svenska Läkaresällskapet för sin "epokgörande forskning kring autoimmun (typ 1) diabetes".

Diabetes typ ett

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och personen får då för mycket socker i blodet. Tecken på typ 1-diabetes är bland annat att man blir trött och kraftlös, snabbt går ner i vikt, kissar oftare och blir väldigt törstig. Källa: 1177

Publicerad 06 October 2019 00:00