"Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som har byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige", säger finansminister Magdalena Andersson. Foto: Ritzau Scanpix/Christine Olsson

Sänkt skatt för en miljon pensionärer – så påverkas din ekonomi

"Nu satsar vi för att öka tryggheten"

SVERIGE. En miljon pensionärer får sänkt skatt från och med nästa år. Det meddelar regeringen.

Nyheten är en del av årets höstbudget. Den sänkta skatten omfattar personer över 65 år som har inkomster på över cirka 17 000 kronor per månad.

– Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som har byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.

En före detta undersköterska med inkomstpension och garantipension får 1 500 kronor mer i månaden. Motsvarande ökning för en tidigare byggarbetare med inkomstpension blir 1 100 kronor.

– Det är viktigt att kommuner och civilsamhälle kan erbjuda mer, till den växande gruppen äldre i vårt land, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Totalt sänks skatten med 4,33 miljarder kronor. Ändringen väntas träda i kraft den 1 januari 2020.

Samtidigt höjs grundnivån i garantipensionen med 200 kronor per månad. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift och från 2 800 till 3 500 kronor per månad för den som är gift.

Publicerad 12 September 2019 15:35