Svenska kennelklubben varnar nu alla svenska hundägare: Låt aldrig hunden hälsa på okända hundar!

Svenska kennelklubben varnar nu alla svenska hundägare: Låt aldrig hunden hälsa på okända hundar! Genrebild: ADOBE STOCK

Kennelklubben varnar: Låt inte din hund hälsa på andra djur

Så kan nya rutiner stoppa dödssmittan

SYDSVERIGE.

Den smitta som hittills dödat 20 hundar i Norge är nu bara ett par mil från den svenska gränsen. Tack vare nya beteenden hoppas Svenska kennelklubben, SKK, att smittan ska stoppas innan svenska hundar drabbas. "Låt inte era hundar hälsa på andra hundar som de inte känner", uppmanar föreningens pressansvarige, Hans Rosenberg.

Enligt SKK är det fortfarande helt oklart vad som orsakat över 20 hundarnas död i Norge. Till synes friska hundar har plötsligt insjuknat och därefter dött snabbt. SKK har beslutat att inga norska hundar får komma och tävla i Sverige, så länge smittan härjar i landet.

Enligt Hans Rosenberg finns det en sak som varje hundägare kan göra för att minska risken att deras hundar ska drabbas.

– Vi har gått ut med rekommendationer om att undvika att hälsa på andra hundar som man inte känner, säger Hans Rosenberg.

– Hundar hälsar genom bland annat genom att nosa och slicka varandra vid analöppningen, vilket är ett mycket effektivt sätt att sprida smitta, säger Hans Rosenberg.

Han berättar att det under senare år blivit allt vanligare att hundägare låter sina hundar hälsa på alla de möter.

– Det här är ett behov hos husse och matte, men absolut inte hos hundarna. De flesta är inte alls intresserade av att hälsa, konstaterar Hans Rosenberg.

– Om man säger att man inte vill att hundarna ska hälsa på varandra ses man som en riktig surputte, men det är lika naturligt för hundar att hälsa på alla det möter, som om vi skulle gå och ta i hand med alla som vi möter på tunnelbanan, bussen eller på stan, förklarar Hans Rosenberg.

Hundar är enligt honom individer som identifierar varandra på långt håll. De föredrar att hälsa genom att utsöndra lukter, vinkla öronen eller kanske bara betrakta varandra på avstånd. Att hundägare kommer fram och låter sina hundar nosa på andra djur är ett beteende som är relativt nytt, säger Hans Rosenberg.

– Samma att människor bara plötsligt sticker ned handen mot hunden. Om man blir biten då är det inte hundens fel utan människans, konstaterar Hans Rosenberg.

– Så länge den här smittan grasserar bör man absolut låta hundarna vara, men även rent allmänt är det ett gott råd, säger Hans Rosenberg.

Publicerad 10 September 2019 11:33