Sommarlovet har redan börjat och flera föräldrar har gått på efterlängtad semester. Sommarsemestern förknippas också med sol, bad och vattenlek. Men hur är det med vattensäkerheten?

Sommarlovet har redan börjat och flera föräldrar har gått på efterlängtad semester. Sommarsemestern förknippas också med sol, bad och vattenlek. Men hur är det med vattensäkerheten? Foto: Dmytro Goami Lopatin/Adobe Stock

Drunkningslarmen ökar – men fler pratar badvett med sina barn

SOS Alarm: "Glädjande att föräldrarna tar upp dessa frågor"

SVERIGE.

Förra året ökade antalet larm om vattenolyckor med 24 procent i hela landet. I Halland ökade antalet drunkningsolyckor med 52 procent till skillnad från Kronobergs län där larmsamtalet minskade med 40 procent. Samtidigt pratar fler föräldrar om vattensäkerhet med sina barn. Det visar siffror från SOS Alarm.

Av
Andreas Holm

Sommarlovet har redan börjat och flera föräldrar har gått på efterlängtad semester. Sommarsemestern förknippas också med sol, bad och vattenlek. Men hur är det med vattensäkerheten?

I en undersökning som Ipsos på uppdrag av SOS Alarm gjort visar att fler familjer väljer att prata om hur man beter sig i och nära vatten. Nästan alla familjer med barn mellan fem och nio år pratar vattensäkerhet, medan för de yngre barnfamiljerna (mellan två och fyra år) är lufts frågan av 75 procent av föräldrarna.

– Det är glädjande att en så stor del av föräldrarna är medvetna om riskerna runt vatten och att de tar upp dessa frågor med sina barn. De vuxna har det främsta ansvaret för sina barn men det är också viktigt att tidigt prata med sina barn för att minska risken för skador och olyckor i samband med bad, säger Alexander Trygg, SOS-operatör hos SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som vattensäkerheten blir allt viktigare för föräldrar att diskutera med sina barn om har antalet larm om drunkningsolyckor överlag ökat i landet. Mellan 2017 och 2018 ökade samtalen till SOS Alarm med 24 procent, från 1 379 till 1 715. I Halland ökade olyckorna med 52 procent medan larmen sjönk drastiskt med 40 procent i Kronoberg. I Östergötland var det en knapp ökning, från 62 till 65 larmsamtal under perioden. I år har i skrivande stund 26 larmsamtal om drunkningsolyckor i Östergötland, 19 i Halland och 4 i Kronoberg ringts in till SOS Alarm.

Så badar du säkert

Kom ihåg att en drunkning oftast sker tyst

Det är ovanligt att en person som håller på att drunkna ropar eller viftar med armarna. Istället sker en drunkning oftast tyst. Ansiktet hamnar under vattnet och då går det inte att skrika. Håll därför konstant uppsikt över barnet. Var alltid på en armlängds avstånd från ett barn som inte kan simma.

Lägg ifrån dig mobilen och kom överens vem av de vuxna som har huvudansvaret för barnet.

När flera personer är tillsammans är det lätt hänt att tro att någon annan har full uppsikt. Kom överens om vilken vuxen som för tillfället har huvudansvaret för barnet.

Använd flythjälpmedel

Flytväst och armpuffar är bra hjälpmedel för att hålla barnet flytande. Dessa ersätter inte den vuxnes roll men kan stödja barnet hålla huvudet över vattnet.

Om olyckan är framme – agera snabbt!

Skulle det ske en olycka i vattnet är det viktigt att agera snabbt. Varje sekund räknas. Ta upp barnet och påbörja hjärt- och lungräddning direkt. Ropa på hjälp och be någon larma 112 omgående.

Läs mer i Sjöräddningssällskapets broschyr Bada säkert

Källa: SOS Alarm

Publicerad 03 July 2019 00:00