"Numera värdesätter jag de små sakerna i vardagen på ett helt annat sätt", säger Camilla som drabbades av lungcancer vid 32 års ålder. Foto. Sarah Bernshed

Fläcken på lungan var cancer: ”Jag har lärt mig att ta vara på tiden”

Ickerökaren Camilla drabbades av elakartad lungcancer i unga år

NÄR LIVET VÄNDER.

Camilla var 32 år och mitt uppe i karriären när sjukdomen slog till. Hon behandlades för lunginflammation när läkarna upptäckte en svart fläck på hennes lunga. Det skulle senare visa sig vara elakartad lungcancer - ett besked som kom som en chock för Camilla. ” Jag har alltid varit frisk och aldrig rökt så jag kände mig inte direkt i riskzonen”, säger hon.

Av
Sarah Bernshed

Camilla var 32 år och mitt uppe i karriär och samboliv när hon i början av 2016 drabbades av lunginflammation och därför genomgick en lungröntgen i Köpenhamn där hon då bodde och arbetade.

– Där såg de någonting och ville att jag skulle undersökas vidare. I min journal som fanns att läsa på nätet stod det att det fanns misstanke om cancer. Innan dess hade jag inte haft en tanke på cancer. Jag har alltid varit frisk och aldrig rökt så jag kände mig inte direkt i riskzonen.

Hon minns orden hon sa till sin dåvarande sambo kvällen innan återbesöket hos läkaren.

– Jag sa ”tänk om detta är sista kvällen som man är glad och obekymrad”. Där och då gick det upp för mig att det faktiskt kunde vara någonting allvarligt.

Fler undersökningar gjordes, men det var först när Camilla hunnit flytta hem till Skåne igen som beskedet kom.

– Jag fick veta att jag hade elakartad lungcancer. Det var givetvis hemskt, men jag hade ju haft det på känn. Värsta chocken kom nog redan då i Köpenhamn.

Initialt blev cancerbeskedet bara en praktisk sak som skulle hanteras. Rädslan och känslorna kom först senare berättar Camilla.

– Jag minns att jag funderade över om det i själva verket var värre än de sa. Jag var nog mer rädd för det jag inte visste än det jag faktiskt visste.

Camilla blev opererad och var sjukskriven i ett halvårs tid. I dag är hon sedan ett par månader tillbaka på arbetet igen.

Men ibland undrar jag ändå om jag verkligen är frisk. Kan jag lita på det, tänk om cancern kommer tillbaka?

– Nu är cancern borta. Jag känner mig frisk, har inte så mycket smärta längre och orken har återvänt. Men ibland undrar jag ändå om jag verkligen är frisk. Kan jag lita på det, tänk om cancern kommer tillbaka? Jag vet att jag har haft tur, hade jag inte fått lunginflammationen hade cancern nog inte upptäckts så pass fort och då hade prognosen varit betydligt sämre.

Varför just Camilla drabbades vet varken hon inte.

– Läkarna kan inte säga varför. Jag är ju relativt ung och tillhör ingen riskgrupp. Men jag funderar inte så mycket på det utan är mest tacksam för den fina hjälp jag fått av sjukvården. Jag har blivit väl omhändertagen.

Trots att Camilla i dag mår bra blir livet aldrig detsamma igen, säger hon.

– Nu vet jag hur skört livet är. Jag tänker inte på döden varje dag men när något sådant här händer blir det väldigt påtagligt. Numera värdesätter jag de små sakerna i vardagen på ett helt annat sätt. Som häromdagen på vägen hem från jobb då det delades ut gratis glass - jag blev så glad över det. Jag blir glad när solen skiner!

Camilla säger att hon efter cancerbeskedet har fått ett annat lugn och mer förståelse för andra.

– Man vet aldrig vad det är som ligger bakom när man möter en människa som inte uppför sig som förväntat. Jag tänker själv mer på vad jag säger och hur jag beter mig mot andra och jag har blivit mycket bättre på att berätta för mina nära vad de betyder för mig.

– Livet vände när jag fick lungcancer. Det har påverkat mig något enormt. Jag har lärt mig att man ska ta tillvara den tiden man har, för man vet aldrig vad som händer.

Fotnot. Camilla heter egentligen någonting annat.

Ovanligt före 40 års ålder

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och närmar sig bröstcancer som den cancerform som skördar flest liv bland kvinnor.

Att drabbas av lungcancer före 40 års ålder är dock ovanligt.

Det går att bli av med sjukdomen om den upptäcks tidigt.

Antalet lungcancerfall sjunker bland män men ökar bland kvinnor.

Källa: 1177.se/Socialstyrelsen

Publicerad 21 April 2019 00:00