"Inom tio år kommer det att finnas skrivare på de bästa sjukhusen runtom i världen där denna procedur sker på rutin", förustpår professor Tal Dvir Foto: Ritzau Scanpix/Jack Guez

Hjärta med celler och blodkärl skapat med hjälp av 3D-printer

Ska prova att transplantera hjärtat till djur

VÄRLDEN. För första gången har israeliska forskare lyckats skapa ett hjärta med hjälp av en 3D-skrivare. Organet är komplett med blodkärl, ventriklar och kammare och lika stort som hjärtat hos en kanin. Forskarna hoppas på att man i framtiden ska kunna transplantera 3D-hjärtan till människor.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Hjärtsvikt drabbar 250 000 svenskar varje år och blir vanligare med högre ålder. Ofta är hjärttransplantation den enda fungerande behandlingen för personer med hjärtsvikt. Men väntan på ett hjärta kan dra ut på tiden och ibland hinner människor dö.

Nu hoppas forskarna vara en lösning på spåren, med hjälp av det 3D-hjärta israeliska forskare skapat. Tal Dvir är professor vid universitetet i Tel Aviv och är en av forskarna som varit med och skapat det nya 3D-hjärtat.

– Man har tidigare lyckats skapa strukturen av ett hjärta i en 3D-skrivare. Men aldrig med kompletta celler eller blodkärl, säger han i en intervju till Jerusalem Post.

Tanken är nu att forskarna ska prova att transplantera hjärtat till djur. På sikt är förhoppningen att man ska kunna tillverka hjärtan i mänsklig storlek för att möjliggöra transplantation till människor med hjärt- och kärlsjukdomar. Professor Tal Dvir är hoppfull:

– Inom tio år kommer det att finnas skrivare på de bästa sjukhusen runtom i världen där denna procedur sker på rutin.

Publicerad 20 April 2019 00:00