Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Rickard Gustafsson

Stellan Sturesson: "Det är mycket nu!"

KRÖNIKA.

Så mycket som händer i dessa dagar. Den klantigt skötta “Möbelaffären” fortsätter.

Av
Stellan Sturesson

Nio av den ansvariga nämndens ledamöter vänder sig till kommunrevisionen för att få klarhet kring vem som fattade beslutet, medan ordföranden ger vaga besked och där en tjänsteman ges åtminstone delskulden till den olagliga affären.

Det är en beklämmande historia. Den nya kommunchefen Anders Einarsson sökte sig till Laholm för en ny utmaning. Och hamnade rätt in i den...

Ja, och så berättar HP att mobbning, och i ett par fall till och med hot och våld, är problem inom Laholms pastorat. Det är en verklig beskrivning av den kyrkliga arbetsmiljön. Och jag är inte alldeles övertygad om att miljön blir bättre av att spela padel med varandra.

Det har pågått länge, länge. Politiker har intygat hur viktigt det är att främja lärarnas arbetsvillkor - samtidigt som förutsättningarna , trots lärarbristen, inte blivit bättre! Lärarnas Riksförbund, LR, avslöjade i veckan att 60 procent av gymnasielärarna övervägt att sluta på grund av arbetsbelastningen.

Det måste vara fler än jag som funderar över hur svårt det kan vara att ge de arbetslösa en rejäl utbildning så att de kan bli självförsörjande.

Ett av de stora problemen är det klassiskt svenska kravet på ett pappersarbete utöver alla gränser. Så vad säger utbildningsministern? Jo, att regeringen tar frågan på mycket stort allvar… Om det är det den hållit på med i fem år, så är det inte mycket som kommit ut på den tiden!

Inga jobb? Det finns skäl att undra. Alldeles för många av våra invandrare går arbetslösa. Då blir jag förundrad när Migrationsverket informerar om att det finns mängder av bristyrken, där efterfrågan på arbetskraft är långt större än utbudet! I runda tal är det 120 olika yrken där det saknas personal. Det gäller bagare, konditorer, bartendrar, betongarbetare, buss- och spårvagnsförare, fastighetsskötare, golvläggare, servitörer, kockar, kallskänkor, lackerare, lastbilsförare, lokförare, montörer, murare, målare, städare, taxiförare, tågvärdar, tolkar, väktare, ordningsvakter och många, många andra. Till och med pizzabagare är det rev efter!

Det måste vara fler än jag som funderar över hur svårt det kan vara att ge de arbetslösa en rejäl utbildning så att de kan bli självförsörjande. Så, vad i himmelens namn håller politiker och arbetsförmedling på med??

Tummen upp: Så har Glänninge sjö fått sitt nya hopptorn officiellt invigt, inför stor publik. Himla bra att det finns något i kommunen som fungerar ungefär som tänkt!

Gråt: För precis 400 år sedan fördes de första slavarna över till Amerika från Afrika. Det var ett holländskt fartyg som hade med sig 20 förslavade afrikaner till Jamestown.

“En sorglig dag i vår historia”, skriver CNN. Så sant!

Publicerad 24 August 2019 00:00