Björn Hellberg har fyllt 75 år men är forfarande lika aktiv som han alltid varit.

Björn Hellberg har fyllt 75 år men är forfarande lika aktiv som han alltid varit. "Mycket kan man säkert säga om mig, men lat, det har jag aldrig varit.", säger Hellberg. Foto: Johan W Jönsson

Hedersmedborgare Hellberg jubilerar och jobbar på

Mångsysslaren från Laholm har fyllt 75

LAHOLM.

Laholms hedersmedborgare har fyllt 75 år. Trots att pensionsåldern nåddes för tio år sedan är Björn Hellberg aktiv som aldrig förr. – Jag har haft turen att få ha hälsan i behåll och kraften att orka jobba, säger han till LT.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Björn Hellberg är en mångsysslare av rang – journalist, författare, underhållare och tennisorakel.

– Jag har haft ynnesten att få syssla med så många olika saker. Jag började som volontär på Laholms Tidning 1959 och har nu alltså jobbat i 60 år.

– Trots att jag är 75 år är jag lika aktiv som jag varit tidigare. Varje sommar beger jag mig ut på turné och pratar och signerar böcker. Ibland hinner jag inte till alla de ställen jag brukar vara på och då blir de trogna läsarna besvikna. Det är härligt att ge sig ut och träffa människor som man bara ser en gång om året, dessutom får jag hela tiden nya vänner.

Hellberg kallar sig själv lokalpatriot.

– Jag är född i Borås men där hann jag inte bo i många månader. Mina föräldrar var ambulerande inom tvätteri. De hamnade i Halmstad och när jag var fyra flyttade vi till Laholm.

Som bevis för sin patriotism tar Hellberg upp sin lojalitet för Laholms Tennisklubb.

– Trots flertal anbud från andra föreningar var jag under mina 30 år som aktiv tävlingsspelare alltid trogen Laholms TK. Jag gjorde 312 A-lagsmatcher och vann 70 procent. Det är bra med tanke på att jag spelade förstasingel, och vi mötte bra lag.

Hellberg var rankad som en av de 150 främsta spelarna i landet på sin tid.

– Flera förlag har också dragit i mig men jag har aldrig lämnat Laholm.

– Laholm är en väl bevarad och trivsam stad. Med tanke på hur mycket jag far rundor behöver jag en fast punkt i tillvaron.

Sedan sju års ålder har Hellberg stöttat Laholms fotbollsklubb (-ar).

– På den tiden fanns två klubbar - IF och BK. Jag höll på båda innan sammanslagningen. Jag när en dröm om att LFK ska gå upp i division 2 i år och jag tror att det är fullt möjligt. Jag missar aldrig en hemmamatch utan giltigt förfall.

Laholms hedersmedborgare nummer ett har fyllt 75 år.

Laholms hedersmedborgare nummer ett har fyllt 75 år. Foto: Johan W Jönsson

1969 begick Hellberg debut som författare då han skrev ”Tennisarenans giganter”. Sedan dess har det blivit en rad fack– och fiktionböcker. 24 titlar bara i den berömda Sten Wall-sviten (1981–2017). Totalt 67 böcker.

Som underhållare är Hellberg kanske allra mest känd som domare i omtyckta långköraren ”På spåret”. Han deltog under drygt 20 år. Under de första fyra åren var han med som tävlande.

– Jag var inte med det första året då ”Hoa-Hoa” Dahlgren dominerade. Därefter var jag med i fyra år och vann samtliga gånger. Innan ”På spåret” trodde de flesta nog att jag bara kunde tennis. Där fick jag visa att jag hade andra intressen också, skrattar Hellberg.

För att förhindra Hellbergs dominans erbjöds han istället rollen som domare och frågemakare.

Han har deltagit i ett stort antal produktioner i SVT men även på TV4. I slutet på 1970-talet var han frågekonstruktör för Lennart Hylands program ”Gomorron Sverige” (programpunkten Lyckohjulet).

– Jag har haft tur, men också kraft och kunskap att få syssla med många olika saker – som författare och som journalist, inom idrott, kultur och underhållning.

Som en anledning ger Hellberg tiden på Laholms Tidning.

– Att jobba på en lokaltidning är den bästa skolan. Du får göra allt och får en bredd. På en större tidning blir man snabbt specialiserad.

Björn arbetade på LT mellan åren 1969 och 1977.

– Jag var volontär och radskrivare 1959 och återkom sedan som journalist. Jag var redaktionschef men aldrig chefredaktör. Det var det journalistiska som intresserade mig.

Parallellt med heltidsarbetet på LT arbetade Björn även som frilansjournalist.

– Mitt frilansande fick såklart aldrig inkräkta på mitt arbete på LT. Det var jag noggrann med.

Hellberg har även arbetat på Hallandsposten och Kristianstadsbladet. Men i huvudsak som frilansare.

– Under svensk tennis storhetstid med Wilander, Edberg och Järryd kunde jag skriva i vilka tidningar jag ville. Var det konkurrerande tidningar skrev jag under med namn i den ena och utan namn i den andra. När jag var i USA jobbade jag 18 timmar om dygnet. Det var alltid någon deadline att hålla. Det var jobbigt, erkänner Hellberg.

Hans tennistexter är publicerade i 25 länder i sex världsdelar.

Under tiden på LT träffade Björn sin fru Inger. De båda gifte sig 1979 sedan Björn friat på en pub i Wimbledon.

– Jag vill gärna lyfta fram Inger. Hon har betytt otroligt mycket för mig under alla år.

Hellberg firar alltså inte bara 75 år. Han firar även 50 år som författare och 40 år som gift med Inger.

– Dagen jag friade var såklart en spelfri dag i Wimbledon-tennisen. Jag har inte missat en tävlingsdag sedan 1967 då jag var på plats första gången. Det är den äldsta och mest prestigefyllda tennisturneringen i världen.

1992 utsågs Björn Hellberg till Laholms hedersmedborgare nummer ett. Samma år blev Johannes Brost hedersmedborgare nummer två.

– Johannes bortgång var sorglig. Vi sörjer honom fortfarande. Det var en levnadsglad och färgstark person. Han var ofta här hemma på kvällarna när han var i Laholm.

– Av alla utmärkelser jag fått är utmärkelsen som Laholms hedersmedborgare den jag är allra mest stolt över.

Ifjol kom Hellberg ut med sina memoarer ”En sorts memoarer”.

– Det var otroligt svårt att välja ut vad som skulle vara med. Jag delade upp boken i fyra avsnitt: mitt författarskap, frågesport, idrott (mycket tennis) och personer jag mött. Jag fick frågan att skriva mina memoarer för första gången 1970. Jag tyckte det kändes förmätet att skriva sina memoarer redan som 26-åring. Jag har sedan fått förfrågningar om att skriva dem i princip varje år sedan dess och ifjol blev de till.

Födelsedagen firades i Visby.

– Jag var i Visby och signerade böcker. Det blev ett stillsamt firande tillsammans med Inger och den lokale bokhandlaren Roland Salemark. Vi satt i Lindgårdens (värdshus) trädgård. Jag firade min 70-åsdag på exakt samma vis, avslutar Björn Hellberg.

Lite om Björn Hellberg:

Ålder: 75 år

Bor: Laholm

Familj: hustrun Inger, sju barn, 13 barnbarn

Yrke: journalist, författare

Aktuell: fyllde 75 år den fjärde augusti. Även med nya novellsamlingen ”Snöfallet” och återutgivningen av ”Gråt i mörker”

Bonusfakta: Björn har ett mycket gott minne. Han är väldigt skicklig på namn och årtal. Det praktiska är det inte lika gott ställt med. ”Jag är väl allmänt sedd som Sveriges riksklant nummer ett. Men i övrigt är jag mycket organiserad och strukturerad. Jag har aldrig missat en deadline och jag glömmer aldrig pass eller ackreditering.”

Publicerad 17 August 2019 00:00