Berthil Hansen, Oscar Hansen och Nizza Edfeldt på tvådagarsracet i Edenberga.

Berthil Hansen, Oscar Hansen och Nizza Edfeldt på tvådagarsracet i Edenberga. Foto: Johan W Jönsson

Flera hemmaförare i prislistan på Tvådagarsracet

100 starter på klassisk folkracetävling

EDENBERGA.

100 starter gjordes på Lunnagårdsbanan i Edenberga när Laholms MK ordnade klubbens klassiska tvådagarstävling. Det var nära att det blev hemmaförare i topp i högsta klassen men folkrace är en sport med små marginaler. Oscar Hansen hade full poäng med sig in i A-final men där gav bilen upp och det blev en tredjeplats.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Lite surt! Jag hade hoppats försvara min titel nu när jag fått tag i vinnarbilen från ifjol och allt, säger Oscar Hansen.

Mellanbroder Hansen dominerade under tvådagarsracet och sågs av många som den moraliska vinnaren efteråt trots sin tredjeplats.

– Jag var den enda med full pott in i A-final. Det flöt på bra hela vägen och så slog bilen bara av i finalen. Jag vet inte vad som hände men troligtvis var det ett elfel, säger Oscar.

Det kunde blivit en första- och andraplats för bröderna Oscar och Berthil Hansen. Istället blev de trea och fyra.

Det kunde blivit en första- och andraplats för bröderna Oscar och Berthil Hansen. Istället blev de trea och fyra. Foto: Johan W Jönsson

Även storebror Berthil tog sig till A-final, som trea. Det trots en lite mer motorsvag reservbil.

– Kopplingen rasade på den bil jag tänkt använda. Så det fick bli alternativ B-bilen, förklarar Berthil.

Därför var hans prestation imponerande då övriga ekipage i A-final hade mer krafter under huven. Berthil satsade vågade och satsade friskt i finalen. Det var bära eller brista och den här gången brast det.

– Jag satsade lite väl hårt. Jag såg min chans och tryckte på men kom ner i spåren och la bilen på sidan. Så det får bli rulltårta hemma sen, skrattar Berthil.

– Det kunde blivit en första- och andraplats för mig och Oscar. Men det sket sig och vi blev trea och fyra istället, fortsätter Berthil.

Lillebror Gustav körde inte tvådagsarsracet i år.

Nizza Edfeldt vann B-finalen för damer. Därmed blev hon kvalificerad för A-final där hon slutade trea.

Nizza Edfeldt vann B-finalen för damer. Därmed blev hon kvalificerad för A-final där hon slutade trea. Foto: Johan W Jönsson

Oscar Hansen fick glädjas med flickvännen Nizza Edfeldt, som vann B-finalen och slutade trea i A-finalen för damer

– Hon kan vara nöjd med sin insats. Hon förbättrade sig gentemot ifjol. Det gjorde inte jag, säger Oscar.

– Det gick väldigt bra i början, sedan gick det sämre men jag är nöjd med avslutningen, säger Nizza.

Hemmaklubbens Lina Vångendal slutade på fjärde plats i A-finalen.

Pallen i A-finalen för damer. Nizza Edfeldt blev trea och Lina Vångendal fyra. Sofie Fors, Ljungby MK vann.

Pallen i A-finalen för damer. Nizza Edfeldt blev trea och Lina Vångendal fyra. Sofie Fors, Ljungby MK vann. Foto: Johan W Jönsson

Eva-Lotta Hansen från Laholms MK var nöjd efter tävlingens slut.

– Allting har gått jättebra. Vi fick höga betyg av domarna. Personalen har varit fantastisk och funktionärerna skötte sig ypperligt.

Värmen slog emot förare, funktionärer och publik under den andra tävlingsdagen och det kunde gått illa när vattnet i brunnen vid banan sinade.

– I och med att det var så varmt och torrt var det tvunget att få banan vattnad. Det hade blivit för mycket dammrök annars. Som tur väl var kom det en välvillig person och fyllde på 20 000 liter vatten i brunnen så att vi klarade oss.

Värmen påverkade också proceduren vid start.

– I vanliga fall kör vi tre led. Nu hade vi bara två så att förarna skulle kunna fylla på rejält med vätska, säger Eva-Lotta Hansen.

A-finalen för herrar vanns av Victor Jacobsson, SMK Helsingborg. Hemmaklubbens Oscar och Berthil Hansen blev trea respektive fyra.

A-finalen för herrar vanns av Victor Jacobsson, SMK Helsingborg. Hemmaklubbens Oscar och Berthil Hansen blev trea respektive fyra. Foto: Johan W Jönsson

Trots värmen var det mycket folk i publiken som tittade på. Tvådagarsracet är lite av en folkfest som människor från hela södra Sverige besöker.

A-finalen för herrar vanns av Victor Jacobsson, SMK Helsingborg. Sofie Fors, Ljungby MK vann damernas A-final. På juniorsidan vann Cedrik Nilsson från Kristianstad Folkraceklubb A-finalen.

Publicerad 02 July 2019 10:25