Joakim Wulff trivs med livet som målvaktstränare i Värnamo och fotbollsinstruktör på Osbecksgymnasiet.

Joakim Wulff trivs med livet som målvaktstränare i Värnamo och fotbollsinstruktör på Osbecksgymnasiet. Foto: Johan W Jönsson

Jubilerande Wulff tacksam över att få leva på fotbollen

Målvaktskonsulten har fyllt 40

LAHOLM.

Joakim Wulff har fyllt 40 år. Som 28-åring blev han målvakt på elitnivå. Förra säsongen blev den sista som burväktare. Nu är Wulff istället målvaktstränare och fotbollsinstruktör. – Det är en ynnest att kunna försörja sig på sin hobby även efter den aktiva karriären, säger han.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Wulff är uppväxt bakom Köpmanskrogen i Veinge. Som sexåring började han spela fotboll i Veinge IF.

– Jag var faktiskt målvakt med en gång. Men jag varvade det hela tiden med att spela ute fram till jag var 15 år gammal, säger han.

Han hann med några seniormatcher i Genevad/Veinge innan han tog klivet över till Laholms FK som 16-åring.

– Jag hade träffat några av LFK:arna på zonlägret inne i Halmstad och när jag började på Osbecksgymnasiet tänkte jag att det kunde vara kul att testa.

Första året i LFK spenderades i Juniorallsvenskan och där hade LFK det tufft. Andra säsongen spelade Laholm i en skåneserie.

Detta var under tiden då Janne Andersson tränade LFK:s seniortrupp och Conny Johansson vaktade målet i A-laget.

När det var dags för lumpen blev Wulff utlånad till moderklubben GIF/VIF där han vaktade målet under säsongen 1998.

1999 var han tillbaka i LFK för att tampas med Staffan Winberg om platsen mellan stolparna under Jim Norlanders ledning.

– Innan sommaruppehållet den säsongen fick jag göra min första match för A-laget i division 2. Vi slog Leikin med 2-0 och jag gjorde en bra debut. Som helhet var det inget bra år. Vi åkte ur med dunder och brak.

Året efter kom en ung och oprövad 27-åring som tränare till LFK.

– Haglund (Magnus) var yngre än flera spelare men han hade höga ambitioner. Det knorrades lite bland de äldre spelarna men han motbevisade alla ganska snabbt.

– Det blev ett bra år för LFK. Men jag var tvåa bakom Jonas Pettersson och fick kämpa. Jonas var bra och vi var bra sparringpartners åt varandra.

Wulff var andrahandsvalet bakom Pettersson i två säsonger.

– 2002 fick jag äntligen chansen och då tog jag den. Vi hade flera bra år med LFK där.

Wulffs spel mellan stolparna gav eko. Landskrona BoIS, Falkenbergs FF och Ängelholms FF.

– Jag tackade nej till Falkenberg när de gick upp i Superettan utan att veta om det. Pelle Rydhög och Haglund sa att vi skulle vinna serien med mig i mål. Det gjorde vi inte men det gick ju bra för mig ändå till slut.

Det kändes som att det gick i stå i LFK för Wulff.

– Jag gjorde det bra men det hände inget. Jag fick inte luft under vingarna. Just då hade jag haft nytta av en rådgivare eller agent.

2008 hörde Falkenberg av sig igen. De trodde inte att Wulff varit intresserad men det var han och han tog upp kampen med Stojan Lukic om platsen mellan stolparna.

– Det var en jämn och tuff match. Jag stod de tre sista matcherna och var obesegrad.

2009 hörde allsvenska Elfsborg med gamle tränaren Magnus Haglund av sig.

– Det var kanske hans sätt att betala tillbaka. Wiland (Johan) hade lämnat för FC Köpenhamn och jag skulle slåss med Abbas Hassan. Det var en kamp jag kände att jag skulle kunna vinna.

Trots att Wulff var en del skadad tog han platsen mellan stolparna före Hassan, som blev en flopp. Ändå värvade Elfsborg in Ante Covic inför genrepet. Wulff ställdes åt sidan och Hassan lånades ut.

– Ante kastade in två bollar i genrepet men fick ändå stå premiären. Det kunde varit jag. Ante var bra sedan men han var ingen omöjlig uppgift för mig. Jag höjde mig med tuffare sparring.

Inför den sista omgången när Elfsborg skulle möta Helsingborg på Borås Arena skadade Covic ryggen. Wulff fick göra allsvensk debut och höll nollan.

– Jag höll nollan i mina fyra första matcher för Elfsborg. Det var jäkligt kul och inspirerande att få göra allsvensk debut inför hemmapubliken.

Även om jag inte spelade så mycket i Elfsborg så var det nog ändå då jag var som bäst.

Elfsborg var med i toppen och spelade om europacupplatser. Wulff fick vara med vid mötena med Lazio, Napoli och Braga med flera.

Efter två säsonger i Elfsborg blev det tre i Öster och fyra i Varbergs BoIS. Förra året vaktade Wulff Sirius mål i Allsvenskan på våren och på hösten stod han i Värnamo i Superettan.

– Även om jag inte spelade så mycket i Elfsborg så var det nog ändå då jag var som bäst. Sett till matcher var 2015 bra. Då höll jag nollan i 15 av 29 matcher för Varberg i Superettan.

– Med Sirius fick jag en chans i Allsvenskan. Jag gjorde tre matcher och blev utsedd till matchens lirare i två. Det var ett bra facit.

2013 längtade familjen Wulff hem och man köpte hus i Laholm.

– Det fanns många lag på elitnivå på rimligt avstånd och det blev Varbergs BoIS.

Tiden i BoIS fick ett abrupt slut när sportchefen ringde och förklarade att de inte hade råd att behålla Wulff och därför inte erbjöd någon kontraktsförlängning.

– Jag sa då att de inte skulle få tag på någon bättre för den pengen eller billigare. Och det står jag för än idag. Det var rörigt i klubben på många sätt då, säger Wulff.

Slutet i Varberg innebar dock spel i Allsvenskan och sedermera jobb som målvaktstränare i Värnamo, där den aktiva karriären tog slut i höstas. Nu ingår han i ledarteamet med Jonas Thern som huvudtränare.

– Jag trivs bra med Jonas och med att få drilla ungdomarna i Värnamo. Jag har alltid haft med mig att jag skulle bli målvaktstränare och utbildade mig redan 2008. Jag kunde stått själv ett par år till men någon gång kommer man till ett läge där man känner att det är dags att sätta punkt.

Målvaktstränarrollen i Värnamo på 80 procent fylls på med arbetet som fotbollsinstruktör på Osbecksgymnasiet tillsammans med Kalle Björklund.

– Jag har ingen åldersnoja. Det är kul att kunna leva på sin hobby även efter den aktiva karriären, avslutar Joakim Wulff.

Fakta:

Namn: Joakim Wulff

Familj: sambon Rebecca, barnen Kian och Zoey, katten Casillas

Från: Veinge

Bor: I Laholm

Gör: målvaktstränare och fotbollsinstruktör

Aktuell: fyllde 40 år 6 februari

Bonusfakta: De bästa spelarna Wulff spelat med är Anders Svensson och Teddy Lucic. ”Anders var en pådrivare och vinnarskalle. En riktig spelmotor. Teddy hade stor spelförståelse och blick för spelet. Honom behövde man inte styra.” De bästa han mött är Keisuke Honda och Milos Krasic i CSKA Moskva.

Publicerad 10 June 2019 00:00